Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 60 toplana u Srbiji samo 13 nisu tražile poskupljenje grejanja

  U Srbiji postoji ukupno 60 toplana od kojih samo njih 13 pred nastupajuću grejnu sezonu nije podnelo zahtev za poskupljenje centralnog grejanja.

  To je za Danas naveo direktor poslovnog udruženja „Toplane Srbije“ Dejan Stojanović.

  Do sada je 14 lokalnih samouprava u Srbiji toplanama odobrilo poskupljenje cene centralnog grejanja, a postoji mogućnost da takvu dozvolu dobije njih još tridesetak što će povećati izdatke u kućnom budžetu građana koji koriste daljinski sistem grejanja.

  U nekim opštinama građani će za centralno grejanje morati da plaćaju i 35 odsto više nego što je to dosad bio slučaj.

  Stručna javnost ocenjuje da će tako nešto biti veliki udar na potrošače te da bi zbog vanredne situacije usled globalne energetske krize, ove grejne sezone država trebalo da subvencioniše račune građana za centralno grejanje.

  Od dva do 35 odsto

  Stojanović navodi da su različiti iznosi koje su toplane zatražile kao povećanje cene svojih usluga i da se kreću u rasponu od dva do 35 odsto.

  „Dosad je odobreno da do poskupljenja dođe u 13 lokalnih samouprava, a da li će ga biti i u drugim odlučiće njihova rukovodstva. Ono što je izvesno je da će sve toplane dočekati grejnu sezonu potpuno spremne. U slučaju da bude hladnih dana toplane će od 1. oktobra biti u mogućnosti, nakon što će u svima dotad biti završene remontne radnje, da snabdevaju domaćinstva koja su priključena na daljinski sistem grejanja“, objašnjava Stojanović.

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE