Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ni para ni sigurnosti: Novinari prinuđeni da rade dodatne poslove

  Sve više novinara radi na nesigurnim radnim mestima, sa „labavim ugovorima“, malim i neredovnim zaradama i često su prinuđeni da uz novinarski rade i druge poslove, pokazalo je istraživanje Sindikata novinara Srbije (SINOS).

  Predsednica sindikata Dragana Čabarkapa pozvala je novinarska udruženja i sindikate u medijima da zajedno naprave platformu za uspostavljanje socijalnog dijaloga koji će voditi do potpisivanja posebnog granskog kolektivnog ugovora, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

  Članovi SINOS su zatražili i zajednički sastanak na kojem bi bio dogovoren osnovni dokument za pregovore sa vlasnicima medija.

  „Teško je usaglasiti se na prostoru u kome su novinari podeljeni i suprotstavljeni, gde poslodavci zabranjuju sindikalno organizovanje, a sami beže od udruživanja i pregovaranja sa predstavnicima zaposlenih, i gde država na sve to ćuti“, rekla je Čabarkapa u Beogradu, na skupu povodom 20 godina postojanja SINOS.

  Ona je dodala da plate nisu svuda redovne i da 70 odsto novinara prima zarade niže od proseka u Srbiji, kao i da je stanje najgore u lokalnim medijima.

  „Osam sati radnog vremena – to je za njih pojam, jer rade i po deset sati dnevno. Ne rade jedan posao, već više poslova, jer ne pišu samo za štampana već i za onlajn izdanja“, kazala je Čabarkapa.

  Pomaže samo kolektivna moć

  Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever, istakla je zaštitu radničkih prava kao na najvažniji preduslov za slobodu medija.

  Sever je rekla da borba za kolektivne ugovore za sindikate koji mogu pregovarati sa poslodavcima i na taj način ojačati svoj položaj od izuzetnog značaja, ali naglasila da su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina „slabe po tom pitanju“ i da je zbog toga bitna međusobna saradnja.

  Pomoćnik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džeremi Dir je naveo da samo kolektivna moć udruženja kao što je SINOS, može pomoći novinarima da se suoče sa lošim stanjem u medijskoj sferi.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE