Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali se hvali punom kasom, samo ga „muči“ energetika

  Budžet za narednu godinu je uravnotežen i vodili smo računa da ne odustajemo od osnovnih principa koji se odnose na povećanje životnog standarda građana, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

  Mali je rekao da u budžetu ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija i istakao da se ne odustaje „od svih investicija u koje smo krenuli“, a naveo je da je za kapitalne investicije opredeljno 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  „Od 1. januara idemo na povećanje minimalne cene rada za 14,3 odsto i ona će biti veća od 40.000 dinara, što će dodatno podići nivo prosečnih plata. Narednog decembra prosečna zarada biće 820 evra, a do kraja mandata ove vlade dostići će 1.000 evra, a prosečna penzija biće između 420 i 430 evra“, kazao je Mali, dodavši da će u januaru plate u javnom sektoru biti uvećane za 12,5, a za vojsku 25 odsto.

  Koliko bi Ani Brnabić potrajao minimalac? „Nekoliko dana“, pretpostavlja

  Mali je naveo da je u budžetu za narednu godinu veoma važna stavka energetika i precizirao da je planiran deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,4 procenta odnosi na energetiku.

  „Trudimo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje, a koliko ćemo u tome biti uspešni ne mogu da vam kažem, jer se stvari menjaju iz dana u dan iz sata u sat“, rekao je Mali i naglasio da je izuzetno važno što danas imamo puno skladište gasa u Banatskom Dvoru.

  Rekordne strane investicije

  Mali je istakao da ćemo i ove godine imati rekordan iznos stranih direktnih investicija, koje će biti veće od četiri milijarde evra, a najavio je velika ulaganja u energetski sektor, sa željom da do 2050. budemo potpuno nezavisni od uglja.

  Govoreći o rastu kamatnih stopa, Mali je kazao da je pitanje koliko država može tereta na sebe da preuzme i ukazao da do rasta kamata dolazi zbog sve čvršće monetarne politike koja se sporvodi u svim zemljama sveta.

  „Mi kroz rast plata i penzija pokušavamo da učinimo životni standard građana takvim da mogu da se nekako izbore sa tim troškovima“, rekao je Mali.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE