Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nezaposlenost kao pre 25 godina

  Stopa nezaposlenosti najniža je u Srbiji u poslednjih 25 godina, pokazuju preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku za poslednji kvartal – izjavio je u četvrtak predsednik Aleksandar Vučić. Kako je dodao, to je od 1990. godine najniži nivo, a Srbija je uspela da dođe do tog uspeha dovođenjem investitora. Sve iznad 10 odsto je, po njemu, visoko, ali to je evropski prosek.

  Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu bila 14,6 odsto, a da se za drugi tek očekuju rezultati.

  – Indicije su da će ona biti niža nego u prethodnom kvartalu, ali tek ćemo proveravati podatke dobijene u Anketi o radnoj snazi – kaže Kovačević za „Novosti„.

  On je naglasio da je stopa nezaposlenosti poslednji put bila na tom nivou još u vreme Ante Markovića.

  Profesor Ljubomir Madžar kaže, za „Novosti„, da postoji oštra polemika oko stope zaposlenosti i nezaposlenosti u Srbiji, a Fiskalni savet iskazuje ozbiljnu sumnju u njeno smanjenje.

  – Smanjenje stope nezaposlenosti trebalo bi da se odražava na stopu rasta BDP, koji ne raste tom dinamikom – kaže prof. Madžar. – S druge strane, ni vrednost dooprinosa na zarade ne ide tempom kojim bi trebalo.

  On dodaje da postoji pozitivna veza između stope privrednog rasta i stope zaposlenosti, a da ekspanzija BDP ne daje povoda da se veruje u to.

  – To je, po mišljenju Fiskalnog saveta, samo privid ili greška u obračunima, a brojke koje dolaze iz Zavoda za statistiku su neusklađene i nekonzistentne – kaže Madžar.

  STALNO SMANJENjE

  Prosečna stopa nezaposlenosti u 2016. godini bila je 15,3 odsto, a u prvom kvartalu ove godine iznosi 14,6. Prosečna bruto zarada u junu 2017, prema RSZ, bila je 67.857 dinara, dok je neto 49.238.

  Izvor: BIZLife/Novosti

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE