Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NESTAŠICA čipova u EU oborila potražnju za automobilima

  Potražnja za automobilima u Evropskoj uniji znatno je pala u novembru zbog nestašice mikročipova, koji su evropsko tržište u ovoj godini zadržali na nivou 2020, prve godine pandemije, pokazao je izveštaj udruženja proizvođača ACEA.

  U EU je u periodu od januara do novembra registrovano 8,9 miliona novih automobila, gotovo kao i u istom periodu 2020, pokazalo je izveštaj ACEA.

  Nestašica mikročipova zadržala je prodaju automobila na nivou istog perioda 2020, koji predstavlja „rekordno nisku poredbenu osnovicu“, ističu u udruženju.

  S druge strane, tri od četiri vodeća evropska tržišta beležila su rast, a najsnažnije je poraslo italijansko tržište, za 8,6 odsto. Slede Španija i Francuska, gde je potražnja porasla 3,8 odnosno 2,5 odsto.

  Opet, najveće evropsko tržište, nemačko, smanjeno je 8,1 odsto.

  Veći rast zabeležila je samo Grčka, za 27,9 odsto, a blizu je Estonija s rastom potražnje za 23,3 odsto.

  U novembru je u EU registrovano 713.346 novih automobila, za 20,5 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine i najmanje u pretposlednjem mesecu u godini otkako je ACEA 1993. počela da prikuplja podatke.

  Novembar je tako produžio period pada i na peti mesec, nakon 30,3-postotnog smanjenja u oktobru.

  Dvocifreni pad zabeležen je u novembru na tri od četiri vodeća evropska tržišta, a najveći je bio u Nemačkoj, gde je potražnja za novim automobilima pala za 31,7 odsto.

  Slede Italija i Španija s padom od 24,6 odnosno 12,3 odsto. Najblaži pad potražnje beležila je Francuska, za samo 3,2 odsto.

  Veću potražnju za automobilima nego u novembru prošle godine beležile su samo Bugarska, Irska i Slovenija, ističe ACEA.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE