Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemački MTU otvorio fabriku u Novoj Pazovi, planirano zapošljavanje do 2.000 radnika

  Nemačka kompanija MTU Aero Endžins danas je u Novoj Pazovi otvorila fabriku za popravku delova motora za avione u koju je investirala oko 100 miliona evra.

  Izgradnja fabrike MTU Mejntejns Srbija počela je u julu 2021. i u njoj sada radi oko 240 radnika, uskoro će ih biti 500, a u narednim godinama do 2.000.

  Otvaranju fabrike prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka privrede Andjelka Atanasković, nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad i menadžment MTU.

  Vučić je rekao da je Vlada Srbije nemačku investiciju u Novoj Pazovi, na kojoj se radilo šest godina, podržala sa 14,6 miliona evra, ali da će se to višestruko isplatiti.

  Do radnika uz dualno obrazovanje

  On je istakao da će kompaniji MTU, kao i drugim investitorima u Srbiji, biti potrebni radnici koji se teško nalaze na tržištu, zbog čega će se više raditi na dualnom obazovanju.

  „Narednih 50-60 godina MTU ima tržište u Srbiji i odavde neće ići. Veliki je uspeh što smo s njima ostvarili tako blisku saradnju. Mi ćemo sad da gradimo novu školu od 15 miliona evra u Novoj Pazovi“, kazao je Vučić.

  MTU je vodeći proizvođač motora i jedan od najvećih svetskih dobavljača usluga održavanja avionskih motora. Oko 30 procenata aviona u upotrebi u svetu ima MTU komponente.

  U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se svrstava medu prva tri pružaoca usluga za motore komercijalnih aviona i industrijske gasne turbine.

  Aleksandar Vučić je rekao da su nemačke investicije od izuzetnog značaja za rast i razvoj naše zemlje i da će nastojati da ih u budućnosti bude više.

   

  MTU: Najmoderije postrojenje za popravku avio- motora

  Direktor MTU-a Rajner Beker rekao je da je ovo veliki trenutak i da je u pitanju najmodernije postrojenje za popravku avio-motora u Evropi.

  „Naše putovanje smo počeli 2019. i sećam se trenutka kada smo posetili ovo mesto. To je bilo poljoproivredno zemljište bez i infrastrukture bez putevai konekcije, rekao je Beker.

  Podseća da je 2019. počelo zapošljavanje. „Morali smo da organizujemo putovanja za Nemačku i nazad, to je bio izazov za nas i za čitavu proceduru izdavanja viza“, napomenuo je Beker.

  Uspostavili smo dobre odnose sa lokalnom zajednicom sa kojom smo sarađivali, sa stručnim školama, organizovali smo obuke u Srbiji za naše ljude i ove nedelje smo imali naše prve vazduhoplovne nadležne organe koji su počeli sa testiranjem naših zapsolenih. Imamo potpuni savršenoi obučen tim, naveo je Beker.

  Zamislite, prošlog leta stajali smo ovde na polju i šatoru, kompanija koju smo angažovali za gradnju, za 11 meseci izgradili su fabriku što je rekord, istakao je.

  Prisutnima se obratila i nemačka ambasadorka Anke Konrad. Zahvalila je nemačkoj vladi na podršci i istakla da su investicije važan deo nemačko-srpske saradnje, kao i da otvaranje ove fabrike, koja doprinosi razvoju standarda, utire put novoj zelenoj agendi za koju se nada da će se ukoreniti u Srbiji.

   

  Nemci stigli u Novu Pazovu, plate TRI PUTA veće od prosečne u Srbiji (FOTO)

  Izvor: Agencije, RTS

  Foto: RTS/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE