Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kopaonik, Ajk Zimer

  Vlasnik Mišlenovih zvezdica za BIZLife: „Za svaki posao treba i malo sreće“

  Ajk Zimer, poznati Mišlenov šef i vlasnik čuvenih Mišlenovih zvezdica, o poseti Kopaoniku i ekskluzivnoj saradnji sa hotelom „Grand”

   

  Poreklom iz Nemačke, svetski priznati virtuoz kulinarstva Ajk Zimer, nagrađen Mišlenovom zvezdicom, putuje i radi po celom svetu, a na mapi mu se našla i Srbija kao jedna od omiljenih destinacija. Ovog leta, zahvaljujući ekskluzivnoj saradnji sa hotelom „Grand Kopaonik”, Ajk je posetio našu najpopularniju planinu, uživao u spektakularnoj prirodi i njenim bogatim plodovima, poput samonikle borovnice, vrganja, malina, ali i u domaćim proizvodima iz ovog kraja. Inspirisan prirodom Kopaonika, u hotelu „Grand” priredio je specijalnu večeru i gastronomski doživljaj za pamćenje. Pun utisaka nakon planinske avanture, rado je podelio svoje iskustvo, ali i otkrio ponešto o sebi i svojoj profesiji.

  Već ste imali prilike da radite i boravite u Srbiji. Kakvi su vam najnoviji utisci?

  ‒ Prvi put sam na Kopaoniku, planini koju sam želeo da posetim još pre nekoliko godina, kada sam radio u Srbiji. Pre svega, oduševljen sam impresivnim prirodnim bogatstvima i okruženjem hotela „Grand”, koji je, zaista, prelepo uređen i renoviran po visokim standardima. Primetio sam da je sve što hotel nudi zaista prožeto kvalitetom i luksuznim vrednostima, što, definitivno, doprinosi celokupnom doživljaju. Kopaonik je na mene ostavio izuzetan utisak, zbog svoje autentičnosti i prirode koja oduzima dah, a divljina i mir koje pružaju njeni šumoviti predeli zaista su nešto posebno.

  Kao šef nagrađen najprestižnijim odlikovanjem u domenu kulinarstva, imali ste prilike da radite i boravite na mnogim luksuznim mestima na svetu. Kakvi su utisci nakon saradnje sa hotelom „Grand”? Kako ocenjujete ponudu, tim, uslove za rad?

  ‒ Ono što mi se veoma dopalo jeste vidna predusretljivost i činjenica da gosti u „Grandu” mogu dobiti skoro sve što požele, u svakom trenutku. Gastronomska ponuda svih restorana hotela obuhvata veoma kvalitetnu hranu, pažljivo pripremljenu, kao i raznovrsne ukuse, koji su perfektno usklađeni i prezentovani zahvaljujući veoma profesionalnom timu i dobrim uslovima za rad. Osim toga, poseban utisak na mene ostavio je celokupni program spa centra, zajedno sa otvorenim i zatvorenim bazenima, za koje verujem da i zimi pružaju posebno iskustvo sa pogledom na snežnu planinu. Volim da treniram i uživao sam u vrhunskim uslovima teretane koju hotel ima. Sve zajedno čini ponudu hotela, u svakom smislu, izuzetnom.

  Ajk Zimer

  Ajk Zimer, Mišlenov šef

  Šta, po vašem mišljenju, najbolje odlikuje vrhunsku gastronomsku ponudu jednog hotela na visokom nivou?

  ‒ Ponuda hrane i dinamika u gastronomskom svetu – promenile su se. Pre dvadesetak godina pod terminom „fine dining” podrazumevalo se uživanje u jelima poput špageta bolonjeze, što je i danas cenjeno, ali i prevaziđeno jelo.

  Ljudi sve više traže lokalne proizvode, lokalnu kuhinju adaptiranu u okruženje luksuznih hotela. Gosti putuju po celom svetu, očekujući autentična jela koja će ih iznenaditi, upoznati sa krajem u kojem odsedaju, koji će po istim tim ukusima i pamtiti.

  „Grand Kopaonik” je odličan primer hotela koji pruža sve. Ispuniće želju i gostima koji požele pastu, stejk ili neko drugo klasično jelo, ali isto tako, pružiće originalnost i otvorenost ka novim stvarima, što smatram da je put za napredak.

  Uživao sam u pripremi specijalne večere, u saradnji sa kolegama iz kuhinje hotela „Grand”, jer smo za temu imali upravo autentične ukuse Kopaonika, lokalne proizvode, namirnice koje, možda, nisu popularizovane, ali baš zato sam gostima želeo da pokažem da mogu da probaju neobična jela, kao što su tartar od divljači sa cveklom i kupinom, šumski golub sa tartufima, puževi, konsome od divljih pečuraka. Cilj mi je bio da gostima pripremim i serviram nešto inovativno, motivišem ih da probaju i ispunim visoka očekivanja. Nadam se da će pamtiti doživljaj specijalno pripremljenih jela koje smo tako posvećeno kreirali na ovoj jedinstvenoj večeri.

  Večera, hotel "Grand"

  Večera, hotel „Grand“

  Kako izgleda demonstracija vašeg kulinarskog umeća, šta je neophodno za uspešan performans i kako je izgledala realizacija ovog specijalnog gastronomskog užitka?

  ‒ Planiranje je veoma važna stavka, a dolazak u kuhinju u kojoj nikada nisi bio šef uvek je izazovno. Moram da istaknem da sa timom hotela „Grand” imam jako dobru dinamiku i saradnju, imajući u vidu da sam sa nekim članovima tima i ranije sarađivao.

  Za ovu priliku odabrali smo i pažljivo pripremali brojne lokalne namirnice, imali smo domaći kajmak, šljive, šumske golubove, šumske puževe, srnetinu, divlje borovnice, maline – praktično sve što raste i kreće se u šumi.

  Ajk Zimer, Mišlenov šef

  Ajk Zimer, Mišlenov šef

  Za svaki posao, a posebno za specijalne prilike, kao što je bila ova večera, neophodno je i malo sreće, faktor koji dodatno doprinese uspehu, pored potpune koncentracije, pažnje i posvećenosti koju ulažem zajedno sa timom, koji uvek nastojim da inspirišem. Atmosfera je bila za pamćenje, a nadam se da sam uspeo da impresioniram goste i ujedno pružim nove ideje šefovima.

  Večera, hotel "Grand"

  Večera, hotel „Grand“

  Kakvi su utisci nakon otvorenog marketa održanog na platou hotela „Grand Kopaonik”, gde ste se upoznali sa domaćim proizvodima lokalnih proizvođača? Koja tipična srpska hrana vam je favorit?

  ‒ Lokalni proizvođači su, zaista, cenili priliku da izlože svoje proizvode, koje prave sa toliko ljubavi. Probao sam fantastičan ajvar sa plavim patlidžanom i srećan sam što jednu teglu mogu da ponesem u Hong Kong, gde trenutno živim. Šljive mirabele su bile odlične, a poseban utisak na mene je ostavio domaći sok od borovnice, bez dodatog šećera, jer je borovnica moje omiljeno voće. Od vina bih izdvojio belo vino sa aromom jagode.

  Šta biste posebno izdvojili iz ovog ekskluzivnog trodnevnog događaja na Kopaoniku?

  ‒ Najveći utisak na mene ostavila je sama priroda, a posebno obilazak lokaliteta „Velike stene” i priča turističkog vodiča i čuvara rezervata prirode Nacionalnog parka „Kopaonik” Nebojše Veljovića, koji nas je upoznao sa brojnim zanimljivostima u vezi sa samom planinom i njenim prirodnim bogatstvom. Pored avanture, tu su sami sadržaji hotela i fenomenalna saradnja sa šefovima i osobljem. Oni razumeju moju strast i posvećenost ovom poslu, a zahvaljujući njima, imali smo ovo posebno iskustvo.

  S obzirom na to da ste već živeli i radili u Srbiji, koja vam se dopada i u kojoj ste stekli prijatelje, da li biste želeli da se vratite? Šta bi vas najviše privuklo kada govorimo o poslu? U kakvom tipu hotela biste voleli da radite?

  ‒ Kako je moje iskustvo, uglavnom, bazirano na tradicionalnoj, „staroj školi”, mislim da bi me najviše privukao starinski tip luksuznog hotela koji ima istoriju.

  Ajk Zimer, Mišlenov šef

  Ajk Zimer, Mišlenov šef

  Radio sam u nekim od najpoznatijih hotela u Londonu, kao što su „The Ritz” i „The Dorchester”, koji su skoro 100 godina stari, i takvi hoteli su mi privlačni i inspirativni za rad, odgovaraju mojoj strasti. Razumem bogatu istoriju, tradiciju, koju, između ostalog, ima i hotel „Grand Kopaonik”. Pretežno sam gradski tip, stoga, kada bih imao prilike da se vratim u Srbiju, voleo bih da radim i boravim u Beogradu, ali bih se, definitivno, vratio na Kopaonik i u hotel „Grand” da ponovo uživam u prirodi, planini i kvalitetnom sadržaju koji sam doživeo sada.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE