Nemačka trpi najviše zbog ruskih sankcija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka trpi najviše zbog ruskih sankcija

  Nemačka trpi najveći udar zbog sankcija Evropske unije protiv Rusije i ruskih kontrasankcija, navodi Vašington post.

  Prema podacima istraživanja, Nemačku pogađa 40 odsto ukupnih gubitaka Zapada od sankcija Rusiji. I druge zapadne zemlje plaćaju popriličnu cenu ruskog odgovora, što se ogleda u nedostupnosti kredita i gubitka poverenja.

  Istovremeno, drugi geopolitički značajni činioci na tržištu, poput Velike Britanije, Francuske i SAD pogođeni su sankcijama u mnogo manjem stepenu, navode evropski ekonomisti Julijan Hinc i Matje Kroze, autori nedavno objavljenog istraživanja Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila.

  Od početka 2014. do kraja 2015. godine, ograničavajuće mere Zapada dovele su do gubitka budžetskih prihoda u ukupnoj vrednosti od 114 milijardi dolara.

  Štetu nije pretrpela samo Rusija, čiji je budžet ostao bez 65 milijardi dolara. Gotovo u istom stepenu sankcije su se odrazile na SAD i EU, u kojima su prihodi smanjeni za više od 50 milijardi dolara, piše Vašington post.

  Članice EU trpe 90 odsto od ukupnog smanjenja prihoda od izvoza, a najveći deo tih gubitaka pokriva ekonomski centar EU.

  Geografski i istorijski, Nemačka je odavno bliži partner Rusiji od bilo koje druge velike evropske zemlje. Nemačka u znatnoj meri zavisi od ruskog izvoza gasa, ukazuje profesor Stefan Berling, koji predaje međunarodnu politiku na Univerzitetu Regensburg.
  [preporucene_vesti ids=”282334″]

  U maju ove godine, bez obzira na sankcije, nemačke kompanije su sa zadovoljstvom primetile da je porasla trgovina sa Rusijom, mada te cifre još nisu prikazane u istraživanju.

  U proteklom periodu, nemačke kompanije već su uspele da obnove pojedine trgovinske veze ne narušavajući zapadne sankcije, tako što su lobirale u korist normalizacije trgovine i kreditne prakse, objašnjava Vašington post.

  Od trenutka uvođenja sankcija, 2014. godine, nemački biznis lobira za maksimalno ograničavanje sankcionog uticaja na ruske kompanije.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE