Nemačka otvara vrata za radnike sa Balkana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka otvara vrata za radnike sa Balkana

  Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje radnika i iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, piše HINA.

  Nemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

  Ministri ekonomije i rada, Petar Altmeier i Hubertus Heil su pohvalili novi zakon, ocenjujući da će on omogućiti pravedne šanse i jasna pravila u politici useljavanja kvalifikovane radne snage.

  Altmeier je rekao kako se radi o istorijskom trenutku u kojem je Nemačka promenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

  Ministar rada je primetio da demografske promene i digitalizacija stavljaju nemačku ekonomiju pred veliki izazov, te da joj već sada nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika. On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki, pa će tako uz stručnu dokvalifikaciju, presudno biti i poznavanje nemačkog jezika.
  [preporucene_vesti ids=”312429″]

  Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Nemačke ili EU.

  Prema novom zakonu, gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti da reaguju na kretanja na tržištu rada i shodno potrebama menjaju kriterijume za zapošljavanje radnika koji ne dolaze iz EU.

  Sukob između stranaka vladajuće socijaldemokratsko-demohrišćanske koalicije najviše se vodio o pitanju tretmana osoba kojima je odbijen zahev za azil, ali se zbog nemogućnosti proterivanja već godinama nalaze u Nemačkoj gde su delimično uključeni na tržište rada.

  Ovim osobama, među kojima je i mnogo stanovnika zapadnog Balkana, će se uz određene uslove, poput poznavanja nemačkog jezika i dobre integracije na tržište rada, omogućiti trajno zapošljavanje na temelju novog zakona o useljavanju stručnjaka.

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE