Indija prestiže Britaniju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Indija prestiže Britaniju

  Britaniji preti pad sa pozicije pete najjače ekonomije sveta na sedmo mesto u 2019. godini, kada bi trebalo izaći iz Evropske unije, a Francuska i Indija su na putu su da je prestignu, pokazao je izveštaj računovodstvene firme PricewaterhouseCoopers (PwC).

  To će biti prvi put nakon početka 90-ih da Britanci padaju na sedmu poziciju. U PwC procenjuju da će britanska privreda u 2019. godini rasti po stopi od 1,6 posto, ali uz pretpostavku da zemlja izbegne šok povezan s izlaskom iz EU bez dogovora.

  Za Francusku u PWC procenjuju rast od 1,7 posto, a za Indiju od 7,6 posto. Rang na globalnoj listi bazira se na veličini privrede iskazanoj u američkim dolarima.

  “Velika Britanija i Francuska redovno su menjale mesta na listi, ali prigušeni ekonomski rast u Britaniji u 2018. godini i ponovno u 2019. godini verovatno će doneti prevagu Francuskoj”, kazao je ekonomista PwC Majk Džejkman.

  Britanska privreda je usporila, a vrednost funte oštro pala, nakon referenduma 2016. godine na kojem su se građani odlučili za Bregzit.

  U PwC očekuju da će se Indija iduće godine popeti na peto, sa sadašnjeg 7. mesta, dok bi Francuska trebalo da ostane na šestoj poziciji.

  “Indija je najbrže rastuća privreda u svetu, s vrlo velikim brojem stanovnika, povoljnim demografskim prilikama i velikim potencijalom za smanjenje zaostatka, zahvaljujući niskom početnom nivou bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku”, rekao je Džejkman.

  “Gotovo sigurno će se nastaviti uspon na globalnoj listi po BDP u decenijama koje dolaze”, dodao je on.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE