Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neizostavne na prazničnom meniju, a šta znamo o glavnom sastojku?

    Dolaze nam praznici, a neizostavan deo praznične trpeze je i francuska ili ruska salata. Ono o čemu mnogi ne razmišljaju dok uživaju u mezetluku je to to da u njima postoji jedna namirnica koja nije baš najbolja za zdravlje I organizam.

    Reč je o majonezu.

    Majonez je nekima omiljeni namaz bez kojeg ne mogu zamisliti većinu svojih obroka. Iako se odavno priča da je riječ o ne tako zdravoj namirnici, mnogi nisu svesni što se sve može dogoditi ukoliko ga jedu u velikim količinama.

    Jedna doktorka objasnila je svojevremeno šta se sve može dogoditi u tom slučaju.

    Ono što prvo treba imati na umu jet da je ovaj namaz pun masti – 100 grama ove namirnice sadrži do 60 posto masti.

    Ipak ima i drugačijih mišljenja.

    Nutricionista Signe Svanfeldt podelila je svojevremeno zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke.

    Umaci mogu imati povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje, smatra ona.

    Majonez

    Uprkos tome što se smatra nezdravim zbog visokog udela masti, majonez se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.

    “Majonez se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obe namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive stvari poput vitamina D”, rekla je Svanfeldt, a prenosi The Sun.

    Majonez takođe ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može zaštititi žene u postmenopauzi od moždanog udara.

    Istraživači  u Minesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u prehrani imaju manju verojatnoće da će umreti od moždanog udara.

    Kečap

    Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno potiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji rajčicama daje boju, može povećati broj spermatozoida I do 70 posto, prema jednoj studiji.

    Međutim, Signe upozorava da kečap može sadržavati velike količine dodanih šećera.

    “Ako želite smanjiti unos šećera, pronađite sorte bez šećera ili sa smanjenim udjelom dodatnih šećera”, kaže Signe.

     

    Senf

    Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svetu.

    Senf je prepun selena i magnezijuma, koji mogu imati protuupalna svojstva. Neke su studije takođe otkrile da semenke gorušice mogu štititi od bakterija i gljivica poput Ešerihije coli.

    Međutim, druge studije tvrde da senf nema zaštitnih učinaka.

    Uz to, varijacije senfa mogu imati visok udeo natrijuma pa ga treba jesti umereno.

    “Visoki unos natrijuma može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti”, upozorila je Signe.

    S druge strane, slađi senf u sebi sadrži visok udeo šećera, što takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i debljanja.

    Dakle, kao i sa svim dobrim stvarima u životu- umerenost je ključna.

    „Ruska salata“ na meniju NATO samita u Madridu šokirala sve: Rasprodala se odmah

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE