Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedimović „UMIRIO“ veće proizvođače paradajza, manje „PRESKOČIO“

  Nakon dva protesta i besplatne podele paradajza usled niske cene, proizvođače je u leskovačkom selu Svirce posetio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

  Najavio je rešenje problema sa dolaskom investitora koji će se baviti preradom paradajza, ulaganja države u kompletnu infrastrukturu i automatsku protivgradnu zaštitu.

  Izvoz je krenuo, cena je dostigla 40 dinara, čime proizvođači još nisu zadovoljni, ali pojedini, kako kažu, jesu razgovorom sa ministrom.

  Nakon sastanka u selu Svirce, ministar Nedimović naveo je da jedan od problema sa cenom paradajza i, kako kaže, klima koja se promenila, ali da će i uprkos tome proizvođačima pokušati da obezbede sve uslove, kao i cenu kojom bi bili zadovoljni. Koja je to cena, nisu saopštili ni ministar, ni proizvođači.

  Ministar je, pre svega, istakao značaj razvoja putne infrastukture, kao i dolazak investitora koji će se baviti preradom paradajza koji ne bude prodat.

  Proizvođači na teritoriji Jablaničkog okruga mogu da očekujiu ulaganja države u putnu mrežu, kako bi roba što lakše stigla do svojih odredišta.

  Pored te pomoći, sa gradonačelnikom Leskovca smo pričali i o dolasku investitora u Zelenu zonu koji će otvoriti fabriku za preradu paradajza koji ne bude prodat, to je paradajz iz druge klase, rekao je Nedimović.

  Poljoprivrednici su se na protestima žalili da je problem sa cenom pre svega usled uvoza paradajza iz Albanije i Turske, a Nedimović kaže da je pokušao da objasni proizvođačima da oni moraju da poštuju dogovore CEFTA sa okolnim državama, ali i da taj uvoz nije razlog niske cene.

  Mi moramo da poštujemo ono što smo potpisali sa svim okolnim državama. Oni uvoze na naše tršište, mi na njihovo.

  Poljoprivrednici kažu da ovog četvrtka neće biti organizovanog skupa i podele paradajza, jer su se, kako kažu, na podeli našli ljudi koji su taj isti taj paradajz posle na pijaci prodavali.

  Manji proizvođači uskraćeni za sastanak sa ministrom

  Pored proizvođača paradajza, u Svircu se okupilo i nekoliko poljoprivrednika koji su se žalili na to da od države nisu dobili nikakve subvencije, kao i da im je nevreme uništilo sve poljoprivredne kulture.

  „Čovek je ovde došao, popričao sa većim poljoprivrenicima, verovatno im rešio problem paradajza, ali šta je sa nama? Nama je nevreme juče uništilo papriku, kukuruz, paradajz. Grad nam je sve ubio. Nas niko da poseti“, rekao je jedan nezadovoljni poljoprivrednik.

  Manji poljoprivrednici pokušali su da ukažu na problem i sa niskom otkupnom cenom mleka, ali i sa neisplaćenim subvencijama, ali u tome, kako navode, nisu uspeli.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE