Suša ŠTETNIJA po malinu od grada

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Suša ŠTETNIJA po malinu od grada

  Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da će ove godine rod malina biti najviše oko 30.000 tona, što je oko 30 odsto od prosečnog roda, a da je suša više uništila rod i stablo od grada.

  “Ove godine u Srbiji možemo očekivati maksimalno oko 30.000 tona malina, što je oko trećinu prosečnog prinosa od oko 82.000 tona”, rekao je Radović za Betu.

  Dodao je da je u ivanjičkom kraju i na jugu Srbije suša sa tropskim temperaturama od 35 do 40 stepeni trajala 20 dana i da se plod maline sušio, pa je od toga veća šteta nego od nevremena i grada koji je padao u više navrata.

  Radović je rekao da je suša oslabila korenov sistem i da su izdanci ostali nerazvijeni, pa se šteta na malinjacima neće završiti ove godine, već će se “provlačiti” i narednih pet godina.

  “Ako želimo da uzgajamo i izvozimo maline kao do sada, malinjaci se moraju obnoviti jer se od sadašnjih ne može očekivati veći prinos”, rekao je Radović i dodao da treba iskoristiti subvencije države za obnovu malinjaka, sadni materijal i ogradu koje iznose i do 90 odsto investicije.

  Član Upravnog odbora Asocijacije proizvođača malina i kupina Zoran Stojanović rekao je da je kupina ove godine manje oštećena jer je bila zelena u vreme suše i da proizvođači koji su imali mogućnosti da navodnjavaju gotovo da nisu imali štete.

  Stojanović je rekao da je cena kupina koje se prodaju u gajbama na veliko od 100 do 120 dinara i da je prihvatljiva, a da je ekstra prva klasa koja se bere u posude od po pola kilograma od 250 do 270 dinara, ali da je takva berba skupa.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE