Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nedelja

  Kraj globalnog PILOT PROJEKTA „četvorodnevna radna nedelja“: ‘Win-win’ situacija

  Da li je četvorodnevna radna nedelja održiva?

  Globalno pilot istraživanje o četvorodnevnoj radnoj nedelji završeno je, a zaključak je jednostavan: ovakva organizacija dobra je za posao.

  Nakon šest meseci, većina od 33 kompanija i oko 900 zaposlenih koji su učestvovali u projektu zvanom četvorodnevna radna nedelja bez smanjenja plate teško da će se ikada vratiti na standardu radnu nedleju, kažu organizatori.

  Nijedna od 27 kompanija učesnica koje su odgovorile na anketu kompanije „4 Day Week Global“ nije rekla da planira da se vrati svojoj nekadašnjoj petodnevnoj rutini. Oko 97 odsto od 500 zaposlenih koji su odgovorili reklo je da žele da nastave sa četvorodnevnom nedeljom.

  Većina kompanija učesnica, koje su se uglavnom nalazile u Americi i Irskoj, ocenili su svoje ukupno iskustvo sa 9 od 10, na osnovu produktivnosti i performansi.

  nedelja

  Radna nedelja (Unsplash)

  Niži nivoi stresa, umora, nesanice

  Zaposleni su podjednako učestvovale u pozitivnom krajnjem sudu o četvorodnevnoj radnoj nedelji, prijavljivajući niže nivoe stresa, umora, nesanice i sagorevanja, kao i poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

  Krajnji ishod pokazao je i dobre zarade za kompanije. Prosečan prihod porastao je za 38 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, pokazalo je istraživanje.

  4 Day Week Global, neprofitna organizacija, sarađivala je sa istraživačima na Bostonskom koledžu, Univerzitetskom koledžu u Dablinu i Univerzitetu Kembridž prilikom konačnog iznošenja suda o četvorodnevnoj radnoj nedelju.

  Četvorodnevna radna nedelja: Niko nije radio više

  Džuliet Skor, profesor sociologije na Bostonskom koledžu i vodeći istraživač, rekla je da zaposleni nisu prijavili povećanje intenziteta svog rada.

  „Ovo sugeriše da je strategija reorganizacije rada uspela i da učinak nije postignut ubrzavanjem, što ne bi bilo održivo i poželjno“, rekla je ona.

  Džon Leland, glavni direktor strategije za kompaniju Kickstarter, sajt za prikupljanje investicija i sredstava, a koji učestvuju u krajnjem sudu o četvorodnenoj radnoj nedelj rekao je da ovaj tip organizacije „win-win“ situacija.

  „Četvorodnevna radna nedelja bila je transformativna za naše poslovanje i ljude. Osoblje je više fokusirano, angažovanije i posvećenije, što nam pomaže da postignemo svoje ciljeve bolje nego ranije“, naveo je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE