Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mladi lekari

  Mladi bi u psihologe i lekare, a traže se trgovci i ugostitelji

  U poslednjih nekoliko godina mladi pokazuju veliko interesovanje za upis na fakultete, ali pitanje je da li zaista imaju priliku da se zaposle nakon studija ili pronađu praksu.

  Podaci sajta Startuj.com koji je deo Infostuda, jasno pokazuju da u ponudi ima znatno manje oglasa za prvi posao i prakse nego što ima svršenih studenata u Srbiji.

  Duplo više diplomaca nego prilika za prvi posao

  U periodu od januara do oktobra na sajtu Startuj.com ukupno je objavljeno 1.387 oglasa za prakse, dok je fakultete i visoke škole, prema Republičkom zavodu za statistiku, upisalo čak 243.730 studenata.

  Sa druge strane, ukupno je postavljeno 18.183 oglasa za prvi posao, a samo tokom 2021. diplomiralo je više od  39.000 studenata, što ukazuje na disbalans broja studenata i otvorenih junior pozicija i praksi.

  Fakultet, mladi (Pixabay)

  Fakultet, mladi (Pixabay)

  Pored toga, na osnovu dobijenih rezultata sa našeg sajta, vidi se da postoji velika razlika u broju praksi i prvih poslova po gradovima. Tako Beograd ima najveći broj oglasa mesečno, preko 1.000 za prve poslove i oko 90% konkursa mesečno za prakse. Drugo mesto po brojnosti zauzima Novi Sad sa oko 100 oglasa za prve poslove i oko 12  za prakse na mesečnom nivou. Nakon toga idu Pančevo, Subotica i Zrenjanin sa znatno manje oglasa za prve poslove i prakse za mlade. Kada pogledamo podatke o upisu po gradovima, najviše studenata upisano je na Univerzitetu u Beogradu, potom Novom Sadu, treće mesto po brojnosti zauzima Niš, a zatim Kragujevac.

  IT prkosi trendu: 800 evra za početnike

  Posmatrajući broj upisa tokom 2022. godine studenti pokazuju najveće interesovanje za oblasti: psihologije, engleskog jezika, medicine, stomatologije, farmacije, IT-ja, prava, ekonomije, arhitekture i grafičkog dizajna.

  Takođe, naša analiza potvrđuje da broj studenata koji želi da studira navedene oblasti znatno premašuje broj mesta koja su dostupna na fakultetima. Tako se tri studenta bore za jedno mesto na psihologiji, grafičkom dizajnu i stomatologiji, dok se iz oblasti medicine, engleskog jezika i arhitekture nadmeću dva studenta za jedno mesto.

  Programer

  Programer (Pixabay)

  Uočava se da su na listi omiljenih studija budućim brucošima Fakultet organizacionih nauka, Fakultet političkih nauka, Mašinski, Građevinski, Saobraćajni, Veterinarski, Hemijski, Geodetski fakultet na kojima se prijavilo znatno više studenata nego što ima mesta.

  Sa druge strane podaci sajta Startuj.com ukazuju da su najčešće dostupne oblasti za prvi posao:

  1. Trgovina i prodaja, 
  2. administracija, 
  3. ugostiteljstvo, 
  4. magacin

  Uzimajući sve to u obzir,  nameće se zaključak da oblasti koje su najčešće dostupne za mlade, nisu u skladu sa interesovanjima i oblastima za koje su mladi zainteresovani.

  Specifično je što su IT zanimanja i dalje deficitarna, iako broj studenata raste u ovoj oblasti i znatno lakše pronalaze prve poslove i prakse. Istovremeno, plate u IT industriji za početnike premašuju prosek plata na juniorskim pozicijama u ostalim oblastima, što potvrđuju i podaci sajta HelloWorld.rs da IT juniori u proseku zarađuju 800 evra.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE