Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici izumeli injekciju protiv mamurluka

  Naučnici Sauvestern medicinskog centra u Teksasu kreirali su injekciju hormona koja može dramatično ubrzati oporavak od mamurluka.

  Istraživači su eksperimentima na miševima otkrili da im je doziranje faktora rasta fibroblasta 21 (FGF21) upola smanjilo vreme potrebno da se otrezne.

  Poznato je da FGF21 štiti od negativnih efekata alkohola tako što ga brže razgrađuje i pokreće mozak. Istraživači s Univerziteta Sautvestern iz Teksasa dali su miševima „preteranu“ dozu etanola, što je ekvivalentno konzumiranju alkohola kod ljudi.

  Mševi su izgubili svoj „refleks ispravljanja“ – sposobnost tela da se ispravi kada alkohol dovede do poremećaja ravnoteže. Miševima kojima nedostaje FGF21 trebalo je više vremena od ostalih miševa da povrate svoj refleks ispravljanja i ravnotežu.

  Alkohol

  Hemikalija, koja se prirodno nalazi u jetri, šalje signale mozgu da se zaštiti od štetnih efekata alkohola.

  Doktor Steven Kliver iz Sautvestern medicinskog centra rekao je da povećanje nivoa FGF21 u telu injekcijom „može dramatično ubrzati oporavak od intoksikacije“.

  „Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Takođe šalje hormonski signal mozgu da ga zaštiti od štetnih efekata intoksikacije, uključujući i gubitak svesti i koordinacije“, pojasnio je.

  Studija je objavljena u žurnalu Cell Metabolism.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE