Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jutarnja kafa

  Istraživanje: Jutarnja kafa vas ne čini produktivnijim, već umornijim

  Jutarnja šoljica kafe bi zapravo mogla više da vas umori nego da vas razbudi. Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu sa više od dve milijarde šoljica koje ljudi konzumiraju svakog dana. Nije tajna da je centralna za australijsku kulturu, s tim da prosečan Australijanac konzumira preko dva kilograma (ili više od 300 šoljica) kafe svake godine, a 75 odsto nas uživa u njoj svakodnevno.

  Efekti kafe na produktivnost su dobro poznati i dokumentovani. Mnogi je nazivaju drogom kapitalizma zahvaljujući njenoj  moći da nam pomogne da završimo stvari – toliko da je 1950-ih pauza za kafu bila uključena u američki zakon zahvaljujući njenoj sposobnosti da „promoviše veću efikasnost i da bolji rezultat“.

  Ovo se dogodilo nakon što je ustanovljeno da radnici u fabrici kravata obave onoliko posla za šest sati koliko su ranije za osam, pod uslovom da su imali dve pauze za kafu dnevno.

  Međutim, novo istraživanje sa Univerziteta Njukasl u Australiji sugeriše da je ideja da vam kafa „daje“ dodatnu energiju zapravo laž – u stvari, ona samo „krade energiju“ kasnije tokom dana i stvara dugotrajni umor. Kako to znamo? Sve se svodi na jedinjenje koje se zove adenozin.

  Kafa, studija

  Espreso kafa, studija (Pixabay)

  Šta je adenozin?

  Adenozin pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja. Kako dan napreduje, nivoi adenozina se povećavaju jer je on nusproizvod upotrebe energije u ćelijama. Kada se adenozin veže za receptore, on govori telu da uspori upotrebu energije, zbog čega se osećate umorno. Odete na spavanje, potrošnja energije opada, nivoi adenozina opadaju i budite se osveženi.

  Ovde kofein dolazi u igru. Možda ćete se i dalje osećati malo pospano kada se probudite – nedostatak sna i opšti stres su  faktori ovde – pa uzimate šoljicu kafe. Kofein u kafi je sličnog oblika jedinjenju adenozina, tako da se vezuje za iste receptore, blokirajući adenozin koji je odgovoran za osećaj umora, piše dmarge.

  Evo cake: adenozin koji kofein blokira ne nestaje. Na kraju, kofein se razgrađuje i adenozin se gomila na receptorima koje je tražio. Stoga kofein zapravo nikada ne daje dodatnu energiju, samo vam kupuje vreme pre nego što vas umor sustigne.

  Ovde morate pristupiti taktici. Nikada nećete moći u potpunosti da pobedite pad izazvan adenozinom, ali možete da pokušate da odredite vreme unosa kofeina da biste dobili najbolji ritam.

  Kafa (Unsplash)

  Kafa, studija (Unsplash)

  Popijte kafu kasnije tokom dana

  Kortizol je hormon stresa koji čini da se osećate budno. Prirodno dostiže vrhunac kada se probudite. Zato vam možda neće trebati kafa pre svega.

  Štaviše, što je manje adenozina u vašem organizmu, manje ćete se osećati umorno i manje kofein koji konzumirate može da blokira adenozin. Zato ima smisla da popijete kafu kasnije tokom dana kada se već osećate umornije.

  Međutim, jedini način da se zaista odmorite i obnovite energiju je dobar san.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE