Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cigarete

  Grujičić: Potpuna ZABRANA PUŠENJA u ugostiteljskim objektima

  Predlog novog zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima je završen, sada je potrebno da se uskladi sa ostalim propisima i da se vidi da li neke članove zakona treba menjati, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

  Grujičić je za Politiku rekla da će, ukoliko se ovaj zakon usvoji, uslediti potpuna zabrana pušenja klasičnih i elektronskih cigareta u ugostiteljskim objektima.

  „Zaista mi je drago da većina naroda razume ovo i da je podrška ovom zakonu velika. Naravno, ima i onih koji se bune. I ne mogu da razumem stav ‘moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče’. Naravno da jeste vaše pravo, ali ako ugrožavate ljude oko sebe to nije više samo vaša stvar“, kazala je Grujičić.

  Ministarka je dodala da je Srbija „nažalost jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja još uvek nije donela ovaj zakon“.

  „Mislim da ne treba kao narod da se brukamo i da moramo u zatvorenim prostorima da pušimo, jer je zaboga sad to neko veliko zadovoljstvo kog ne možemo da se odreknemo“, istakla je Grujičić.

  Vranjanski ugostitelj: Mogao bih da zatvorim restoran

  I ugostitelji i građani Vranja smatraju da bi potpuna zabrana pušenja u lokalnim ugostiteljskim objektima, verovatno, smanjila promet, ali da će biti primorani da poštuju zakon, pre svega zbog drakonskih kazni o kojima je govorila i ministarka zdravlja.

  Ugostitelj A. T, vlasnik kafića u centru Vranja, za Danas kaže da bi zabrana pušenja u zatvorenom bila „katastrofa“, kao i da su „sve oni rešili, zdravstvo nam cveta, pa sad hoće da reše i ugostitelje“.

  „Kako ujutru pušač, uz kafu, da ne zapali cigaretu? Ja ne mogu, prvo, sebe da zamislim da ne zapalim uz kafu. To je strašno. Ja sam za varijantu da se naprave kafići za pušače i nepušače, pa da se svako opredeli“, kaže ovaj ugostitelj i ističe da „samo želi da postoji mogućnost izbora“.

  „Predlažu kaznu milion dinara. Ko će to da plati?“, pita se on.

  Vlasnik restorana u širem centru grada ne podržava ovu inicijativu, smatrajući da će upravo ugostitelji time najviše izgubiti.

  „Mogao bih da zatvorim restoran. I prethodnih godina je bilo priče o zabrani, ali je i dalje moguće pušiti u zatvorenom. Videćemo samo do kada. Sigurno je i da će naši sugrađani izbegavati lokale u kojima ne mogu da zapale posle ručka ili uz kafu“, dodaje.

  Njegov kolega, P. S, saglasan je da bi opao promet i da nije za zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima“.

  „Verujem da će biti teško da se zakon sprovodi. U mom lokalu je 80 odsto pušača, pretpostavljam da bi mi opao promet. Dovoljno je da mi inspekcija napiše jednu kaznu od milion dinara i mogu da zatvorim kafić. A možda je samo jedan gost zapalio cigaretu, koga niko nije ni primetio“, ističe P. S.

  Izvor: Beta, Danas

  Foto: Pixabay, screenshot, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE