Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nakon Vučićevog obraćanja, oglasio se se i Telekom zvaničnim saopštenjem

  Nakon što je SBB korisnicima najavio da će od 28. oktobra ukinuti TV Prvu i B92, kao i sve kanale iz njihovog portfolia, u javnosti se podigla velika bura. O ovome je u jednoj emisiji sinoć u svom „obraćanju javnosti“ govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Vučić je ocenio da je „skandalozna“ odluka kompanije SBB da iz svoje ponude od 28. oktobra skine televiziju Prva i TV B92, nakon što je vlasnik te dve televizije sa nacionalnom frekvencijom Srđan Milovanović tražio 11 puta veći iznos za njihove emitovanje.

  „Mislim da sam razumeo zašto to rade. Rade da bi izbacili pre svega Prvu, B92, mislim da će i Hepi da izbace, ne znam ko će da im ostane“, rekao je Vučić za TV Prva.

  On je građanima poručio: „Prijavite se na Supernovu i lepo gledajte sve.“

  Zvanično Telekomovo saoštenje

  O ovome se oglasio i Telekom Srbija zvaničnim saopštenjem.

  Kako su naveli, United Grupa odlučila je da ugasi kanale sa srpskom nacionalnom frekvencijom.

  „S obzirom na to da je takva odluka naišla na negodovanje kako šire javnosti, tako i njihovih korisnika, izabrala je da se brani po staroj uigranoj metodi, neosnovano napadajući svog najvećeg konkurenta Telekom Srbija“, navode u saopštenju.

  Oni su ovom prilikom izneli nekoliko, kako tvrde, činjenica.

  „Javnosti je poznat podatak da United Group svoje kanale, čiji je udeo u gledanosti u Srbiji manji od 4% vrednuje više od 2 EUR po korisniku. Podsećamo, za emitovanje svojih kanala, januara 2020. godine, ova kompanija je kablovskom operatoru Supernova tražila da joj plati više od 2 EUR po svakom korisniku, za grupu kanala, koja čak nije uključivala ni Novu S, uz izričitu, ali nezakonitu zabranu da navedeni kanali ne budu dostupni u ogromnom delu Srbije.“

  „Takođe, činjenica je da je United Group u zemljama gde ima kanale sa nacionalnom frekvencijom, konkretno u Crnoj Gori i BIH tražila da im se ti kanali plaćaju 1 EUR po korisniku, i više meseci držala isključene te kanale kablovskim operatorima, kao sredstvo pritiska da prihvate tu cenu“.

  Telekom Srbija u zvaničnom saoptenju postavlja pitanje kakva se „namera i ekonomska logika krije iza tvrdnje da njihovi kanali registrovani u Luksembrugu sa ukupnim udelom gledanosti manjim od 4%, koji pritom ne plaćaju nijednu naknadu, niti porez državi Srbiji, vrede više od 2 EUR, a da tri nacionalna kanala registrovana u Srbiji, budu besplatna, iako upravo oni, najviše od svih kanala,  plaćaju najviše poreza i naknada našoj zemlji, a njihov udeo gledanosti je veći od 25%“.

  „Na osnovu navedenog, može samo da se izvuče zaključak da United Group, svoje kanale vrednuje i naplaćuje po sopstvenom cenovniku, ali izgleda da taj cenovnik ne važi kada su u pitanju tuđi kanali, za čije emitovanje oni moraju da plate“.

  Zašto SBB ukida Prvu i B92?

  Podsetimo, kompanija SBB obavestila je svoje korisnike da će usled „nepovoljnih tržišnih uslova nametnutih od strane vlasnika televizija sa nacionalnom frekvencijom“, od 28. oktobra ukinuti TV Prva, TV B92 i njihov kablovski portfolio iz ponude.

  “Ne želimo da pristanemo na ucenjivačku i potpuno neprimerenu ponudu vlasnika Prve, koja je u odnosu na prethodni period saradnje uvećana za čak 1.000 odsto, pri čemu je zanemarena činjenica da je reč o televizijama kojima po svim parametrima merenja gledanosti opada rejting, dok najpoznatija TV lica napuštaju ove medije”, dodaje se u objavi.

  SBB ukida TV Prva i B92, a uvodi PET NOVIH kanala

  Izvor: BIZlife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE