Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija ima više od 400 startap preduzeća, među vodećima u svetu

  U Srbiji radi više od 400 inovativnih startap preduzeća i po tome je jedna od vodećih država u svetu, saopštio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

  On je na otvaranju konferenciju o startap preduzetnišvtu „Startap – stani na crtu“ u Beogradu, rekao da je, po podacima stručnjaka, oko 64 odsto srartapova u Srbiji iz oblasti razvoja IT softvera, a 15 procenata iz oblasrti razvoja hardvera.

  Prema njegovim rečima, „oko 50 odsto proizvoda startapovi iz Srbije plasiraju na tržište EU, a oko 40 odsto na tržište SAD“.

  Polovina osnivača startap -a mladi, 20 odsto žena

  Ukazao je i da oko 50 odsto osnivača startapova u Srbiji čine mladi između 30 i 39 godina.

  Popović je istakao i da je medju osnivačima startapova u Srbiji oko 20 odsto žena, što je, kako je naglasio, više nego pre šest godina kada je ta zastupljenost bila četiri odsto.

  Popović je kao primer pomoći države razvoju sartap kompanija naveo potpisivanje ugovora sa holandskom kompanijom „Dil rum kompani“ sa ciljem implementacije platfome za predstavljanje ekosistema Srbije, što bi trebalo da pomogne predstavljaju domaćih startapa na međunarodnodnom tržištu, jer je reč najpoznatijoj globalnoj bazi podataka. Početak rada ove platforme se očekuje za najkasnije mesec i po dana.

  Ukazao je i da podaci Direktorata za istraživanje pri Evropskoj komisiji za ovu godinu pokazuju da Srbija beleži stalni rast inovacionog indeksa od 2015. godine i da je ta stopa rasta 15,6 odsto, te da je veća od proseka zemalja EU koja je iznosila 9,9 procenata.

  Podsetio je i na ocenu poznatih startapa iz Silicijumske doline u Kaliforniji koji su Srbiji dali 10 za rast investiicija, a inženjere iz Srbije svrstali među pet najboljih u svetu.

  Popović je upozorio i da Srbija u narednom periodu neće imati dovoljan broj inženjera.

  „Mi više nemamo nezaposlenih inženjera, a u Evropi ih nedostaje blizu milion“, kazao je ministar i poručio mladima da idu na tehničke fakultete, jer će im to osigurati budućnost.

  Popović je kazao i da se na univerzitetima u Srbiji svake godine iškoluje više od 3.000 inženjera i da bi taj broj u sledećim godinama trebalo da bude veći, kako bi se pomoglo razvoju tehnoloških inovacija i zemlje uopšte.

  Otvoreno 25 inovacionih startap centara u Srbiji

  Podsetio je i da je u prethodnih šest godina u Srbiji otvoreno 25 regionalnih inovacionih startap centara i ocenio da taj trend mora da se nastavi.

  Konferencija je okupila više od 80 predstavnika regionalnih sartap centara, preduzetnika, investitora, budućih startap preduzetnika, predstavnika institucija i medija.

  Cilj konferencije je međusobno povezivanje startap preduzeća i budućih preduzetnika i investitora, razmena informacija, pokretanje biznisa ili unapređenja postojećeg posla, kao i jačanje veza između preduzetnika i timova sa investitorima i institucijama.

  Domaći startapi tokom 2021. privukli čak 123 miliona € investicija

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE