Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Destinacije

  Nakon Aja Sofije još jedna crkva u Istanbulu postala džamija

  Nakon Aja Sofije, u Istanbulu je još jedna crkva-muzej postala džamija. Kako prenose mediji turski „Sabah“, džamija Karije, koja se nalazi u centru Istanbula, posle 79 godina biće otvorena za vernike.  

  Kako je najavljeno, predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan, putem telekonferencije iz Ankare, prisustvovaće toj svečanosti.

  Pravoslavna crkva Hora ili Crkva Hrista Spasitelja u polju, podignuta je u 4. veku, a 1511. godine je pretvorena u džamiju.

  U džamiju ju je preuredio Atik Ali-paša, jedan od Bajazitovih velikih vezira i od tada je u funkciji pod nazivima „Atik Ali-pašina džamija“ i „Karije džamija“. Mozaici i freske koje se smatraju vrhuncem vizantijske umetnosti, tada su prekriveni slojem maltera.

  Zvaničnom odlukom vlasti, 2. avgusta 1945. godine, građevina je dobila status muzeja i predstavljala je jednu od najposećenijih turističkih atrakcija iz vizantijskog perioda u Carigradu, uz Aja Sofiju i cisternu Baziliku.

  Pre četiri godine, odlukom predsednika Erdogana ponovo je prebačena u nadležnost Predsedništva za verska pitanja.

  Tada je i započeta restauracija ovog značajnog istorijskog objekta kako bi u njoj vernici opet mogli da se mole.

  Svoj današnji oblik crkva je dobila početkom 14. veka kada ju je u potpunosti obnovio vizantijski državnik Teodor Metohit. Tokom opsade Carigrada 1453. godine u crkvu je prenesena ikona koja se smatrala čudotvornom i zaštitnicom grada u cilju dobijanja božanske pomoći u odbrani od nevernika.

  Međutim, Osmanlije su zauzele grad, a pola stoleća nakon toga, crkva je po nalogu Atik Ali paše, velikog vezira sultana Bajazita II, pretvorena u džamiju zvanu Karije. Njena unutrašnjost je prilagođena potrebama islama, pa su mozaici i freske bili prekriveni slojem maltera, prenosi Klix.ba.

  Zgrada je vremenom oronula i prilikom istraživanja njene unutrašnjosti 1948. godine, američki vizantolozi su ispod sloja maltera otkrili vizantijske ikone i mozaike, nakon čega je počela detaljna obnova građevine i otkrivanje prvobitnog sloja.

  Radovi su trajali čitavu deceniju i ona je 1958. godine otvorena za javnost kao muzej koji se zvanično zove Karije po nazivu džamije, iako je i dalje među stanovnicima Istanbula ustaljen naziv Hora.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE