Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći intenzitet pada berze u NOVIJOJ ISTORIJI, akcije traže ekvilibrijum

  Piše: Miroslav Radaković, Tradewin24

  Još jedna crvena berzanska sedmica iza nas. Indeks S&P 500 je izgubio -5,8 procenata svoje vrednosti dok su Dow Jones prosek i Nasdaq indeks potonuli nešto manje, oko -4,8 procenata.

  Bez sumnje, ovo je najveći intenzitet pada koji smo videli u novijoj istoriji. U prilog ovoj konstataciji dodajemo i statističku činjenicu koja govori da smo od 8. juna imali čak 5 dana u kojima je preko 90% konstituenata indeksa S&P 500 bilo na negativnoj teritoriji. Svi indeksi su sad i zvanično u „tehničkom padajućem tržištu“, oslabivši s vrha više od 20%.

  FED-ova borba s inflacijom se nastavlja pojačanom žestinom. Centralna banka SAD-a je podigla kamatnu stopu čak za 0,75% što je najveće pojedinačno povećanje stope još od 1994. godine. Šanse da će identičan potez učiniti i na julskom sastanku su čak 89%, prema poslednjoj proceni sa tržišta opcija.

  Žrtva će biti agregatna tražnja

  Poruka FED-a nam je jasna – centrana banka će sve učiniti da spusti goropadnu inflaciju a žrtva će biti agregatna tražnja i posledično stopa rasta ekonomije.

  Trenutni budući P/E racio (Indikator cena/zarada u budućih 12 meseci) indeksa S&P 500 je na nivou od 15,3 uz prognozu analitičara da bi prosečan rast zarada po akciji mogao biti oko +11% u 2022 i +9,6% u 2023 godini što je prilično optimistično.

  Takođe, primećujemo da i dalje analitičarski rejting „kupi“ dominira u oceni kompanija iz korpe S&P 500.

  Od ukupno 10.708 rejtinga članica pomenutog indeksa, njih oko 57% je ocenjeno sa „kupi“, 38% „drži“ i tek nešto preko 5 procenata sugeriše da se proda, navodi se u najnovijoj analizi kompanije FactSet.

  Analitičari su najoptimističniji kada je u pitanju tehnološki sektor (65% „kupiti“), potom sledi energetski sa 64% i komunikacije sa 61%. Pesimizam dominira u sektoru osnovnih dobara gde samo 39% akcija ima rejting „kupiti“.

  Šta je sa zaradama?

  Registrujemo da se celo vreme priča samo o padu cene akcija, a šta je sa zaradama? Da li će one ostati na istom nivou kako prognoziraju analitičari ili će korigovati sa padom ekonomske aktivnosti?

  Ovde želimo da istaknemo našu sugestiju da se pažnja ulagača sada obrati na rezultate poslovanja kompanija u drugom kvartalu.

  Mišljenja smo da ovde ima dosta prostora za dodatnu korekciju pa se trenutni P/E indikator (indikator cena/zarada), kao jedan od ključnih indikatora za evaluaciju tržišta, mora uzeti sa rezervom.

  Za sad recesije nema ni vidiku

  Da budemo jasni, za sad ne vidimo recesiju na vidiku u 2022. godini iz razloga što je nezaposlenost prilično niska, nivo otplate dugova po karticama i kreditima je vrlo disciplinovan dok je nivo štednje znatno iznad predpandemijskog perioda.

  Ono što je evidentno je da je inflacija definitivno urušila višak potrošnje i  promenila neke navike potrošača pa se mogu očekivati iznenađenja u Q2 rezultatima na šta skrećemo pažnju ulagača. Ovde pre svega mislimo na to da se većina građana okrenula od kupovine npr. televizora ili nameštaja ka potrošnji na putovanja. Kako će sve to uticati na rezultate u Q2 to je ono što sad moramo pratiti i to bi moglo uveliko opredeliti dalje kretanje tržišta u drugoj polovini godine.  

  Šta nas čeka ove nedelje?

  Tekuća radna nedelja počinje praznikom pa će američke berze biti zatvorene dok će fjučersi tek prigušeno raditi sa smanjenom likvidnošću.

  U ponedeljak smo videli obraćanje predsednice ECB koja je potvrdila da će tokom leta najmanje dva puta podići ključne kamatne stope. Ponovljen je i cilj monetarne politike ECB a to je spuštanje ifnlacije u target zonu od oko 2 procenta.

  U utorak stižu podaci o majskoj prodaji kuća u SAD-u gde se očekuje nastavak tempa usporavanja.

  Sreda i četvrtak će biti rezervisane za svedočenje prvog čoveka FED-a pred ekonomskim komitetom američkog Senata gde će govoriti o stanju ekonomije i monetarnoj politici što će biti centralni događaj ove sedmice.

  U četvrtak ćemo saznati i kakav je proizvođački sentiment u Nemačkoj (PMI indeks za jun) a u 12 sati istog dana počinje i dvodnevni samit EU članica na kojem ćemo pratiti pre svega političke tonove po pitanje odnosa sa Rusijom ali i kako rešiti energetsku krizu u kojoj se zemlje nalaze.

  Siguran broker i dobra edukacija su pola uspeha

  Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24.  Izbor sigurnog partnera za investiranje je jedan od najvažnijih uslova za uspeh na berzi.

  Na Berzanskoj akademiji ćeš naučiti kako da budeš uspešan i profitabilan investitor! Uštedećeš sebi vreme i novac koje investitori obično gube ukoliko nemaju adekvatno obrazovanje iz ove oblasti.

  Siguran broker i dobra edukacija su pola uspeha na berzi. Mislite o tome!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Tradewin24

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE