Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najskuplji burger u regionu košta 170 EUR, vlasnik kaže da će biti još skuplji

    Najskuplji burger u Hrvatskoj prodaje se za 1.250 kuna (170 evra).

    Nekada je ostrvo Vir u Hrvatskoj bilo sinonim za masovni i jeftini turizam, ali ipak okolnosti su sada drugačije.

    Jedan od “krivaca” je i Ante Bašić (26), vlasnik tamošnjeg Kraken Bara, koji u ponudi za svoje goste ima eksluzivne proizvode čija cena se ne kreće ispod 1. 250 kuna (170 evra).

    Ante je za Jutarnji.hr rekao da je svestan da su cene njegovih proizvoda previsoke za mnoge, ali i da je na ostrvu želeo da napravi nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude fast fuda, pica, ćevapa, špageta…

    „Da, tačno je. Burger košta 1. 250 kuna. Ali, zbog njega sam svaki put u minusu, jer su sastojci neverovatno skupi. Zato ću iduće sezone morati da udvostručim cenu. Koštaće 2,500 kuna“, priča Ante, čija se porodica već 40 godina bavi ugostiteljstvom.

    U čemu je tajna za tako skup burger?

    Kako otkriva vlasnik lokala, u pitanju je pljeskavica od dve vrste vrhunske i odležane govedine. Pecivo je njihovo, domaće, a karamelizovano je smeđim šećerom.

    Takođe, tu su I grand marnier umak radi se od tog vrhunskog konjaka, a u burger ulaze i gušćja jetra, karamelizovani luk u crnom vinu, rukola uzgojena pomoću UV svetla u stopostotnom balzamiko sirćetu, engleski sir za koji su morali da dobiju posebne dozvole kako bi ga uvezli, kao i italijanski sir čija je specijalnost što sazreva u pećini. Sve se nadopuni čeri paprikama u maslinovom umaku od mandarina, a da bi iskustvo bilo potpuno, na vrh burgera, kao ukusna dekoracija, dolazi veliki rep jastoga.

    „Tako sam izračunao da me svaki burger košta 1,248 kuna (oko 20.000 dinara) kad se podmire svi troškovi. Zato ću iduće godine morati da ga prodajem po duplo većoj ceni, odnosno za 2,500 kuna (skoro 40.000 dinara), jer ovako je neisplativ“, priča Ante.

    Neke sastojke teško i pronaći

    Ukazuje na to da su sastojci izuzetno delikatni i neke je vrlo teško pronaći.

    Možda ovo jeste najskuplji burger u državama bivše Jugoslavije, ali nije najskuplji na svetu, navodi.

    U Belgiji se prodaje burger optočen dijamantima i zlatnim listićima, a cena mu je 30 hiljada dolara.

    Prodao je sedam burgera za godinu dana, ali navodi da u ponudi ima i brojne druge specijalitete koji su mnogo povoljniji.

    „Hteo sam da napravim nešto posebno. Uveo sam roštilj po američkoj metodi. Osim burgera, imamo krilca i rebarca, te vrhunsku A5 govedinu za 93,796 dinara za kilogram. Mislite da je to skupo? Nije, istu takvu pre nekoliko godina jedan je zadarski restoran prodavao za 115,681 dinara po kilogramu. U međuvremenu je sve poskupelo, pa smo mi zapravo jeftini“, objašnjava.

    Ante priča da je lokal uvek pun.

     

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by KRAKEN bar (@kraken_bar_vir)

    Na konstataciju da za taj novac može da ruča cela porodica u nekom od restorana na ostrvu, vlasnik lokala odgovara da je to tačno ali da nije reč o jelu koje ćete jesti svake nedelje nego možda jednom u životu.

    Žao mu je što Vir nema marinu, jer veruje da bi na taj način privukli još bogatije i ekskluzivnije goste, i u tome vidi budućnost turizma.

    Kako su dva brata napravila prestonički brend sa BURGER biznisom?

    Izvor: Jutarnji.hr

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE