Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  na Marsu, Mars

  Na Marsu otkrivene hiljade tona zamrznute vode

  U novoj studiji američkih naučnika objavljeno je da je na vrhu jednog vulkana na Marsu otkriveno hiljade tona zamrznute vode. Istraživači su bili fokusirani na region Tarsis vulkana, koji su najviši u celom Sunčevom sistemu.

  Ove planine su na ekvatoru crvene planete, a značaj otkrića vode u zamrznutom stanju (150.000 tona) je veliki, zato što je voda osnovni pokazatelj za mogućnost postojanja života, navode naučnici.

  Zaleđenu vodu prvo je „primetio“ EkoMars Trace Gas Orbiter (TGO) Evropske svemirske agencije.

  O čemu se radi?

  Glavni autor nove studije je dr Adomas Valantinas, i on sa kolegama sa Univerziteta Braun, u radu ukazuje na to da je prisutna vrsta mraza koja se prvo kondenzuje na planinama na Marsu, a potom ispari, kada temperature postanu više. Ciklus se dešava na nivou jednog Marsovog dana.

  IZJAVA DANA: ,,Maštamo o naseljavanju Marsa, a mučimo se sa svetskom glađu“

  „Moguće je da je ono što smo uočili zapravo ostatak drevnog klimatskog ciklusa na Marsu, gde su u prošlosti postojale padavine, a možda čak i snežne padavine na području vulkana koje smo posmatrali i analizirali“, rekao je Valantinas, prenosi RTS.

  Tarsis je ogroman vulkanski plato koji se proteže hiljadama kilometara. Izdignut je u poređenju sa ostatkom Marsa sa prosečnom visinom oko 10 kilometara iznad prosečne visine planete.

  Region je bio vulkanski aktivan u prošlosti, a jame, poput jedne nedavno snimljene, su direktan rezultat te aktivnosti.

  Naučnici su nedavno saopštili da je na Marsu bila prisutna vode u tečnom stanju, tokom najmanje 200 miliona godina. Studija je objavljena u časopisu Nature Geoscience

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash +

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE