Na globalnoj lestvici valuta bitkoin PRETEKAO rusku rublju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na globalnoj lestvici valuta bitkoin PRETEKAO rusku rublju

  Bitkoin je pretekao rusku rublju po ukupnoj vrednosti, jer cena bitkoina raste u trenutku kada rublja pada.

  Cena ove kriptovalute je porasla za 20 odsto, nakon što je zabeležila rekordne padove na najniže vrednosti ispod 35.000 dolara po bitkoinu. U međuvremenu, rublja je pala za skoro 30 odsto nakon novih sankcija Zapada koje su Rusiji uvedene tokom vikenda.

  Podaci kompanije FiatMarketCap prvi put su postavili bitkoin iznad ruske rublje. Sve zato jer su investitori povukli rusku imovinu suočeni sa ogromnim globalnim finansijskim sankcijama.

  Rast Bitkoina, pad ruske rublje

  Nakon što je objavljeno da će Rusija tokom vikenda ukinuti SVIFT međubankarski servis za razmenu poruka i da će njenoj centralnoj banci biti zaplenjena imovina, Rusija je više nego udvostručila svoju kamatnu stopu na 20 odsto u pokušaju da ojača rublju.

  Takođe, istovremeni oporavak cene bitkoina od gotovo 15 odsto u poslednja 24 sata ga je digao iznad kapitalizacije meksičkog pezoa i tajlandskog bata.

  „Rusija ulazi u potpunu finansijsku krizu“, rekao je Bilal Hafiz, izvršni direktor platforme za finansijsku analizu Macro Hive. U međuvremenu, obim trgovanja bitkoinima korišćenjem rublje porastao je na najviši nivo od maja.

  „Trend prati talas sankcija protiv Rusije. Ti je poremetilo devizna tržišta i dovelo do pada rublje na rekordno niske vrednosti u odnosu na dolar“, rekla je Klara Medali, šefica istraživanja u kompaniji za kriptovalute “Kaiko”.

  „Rusija je bila pomešana po pitanju kriptovaluta. Ali gore navedene akcije bi mogle da dovedu do toga da Rusija prihvati kriptovalute kako bi izbegla sankcije“, dodao je Hafiz. „Ovo bi moglo ubrzati zapadnu regulaciju kriptovaluta kao odgovor na ovu mogućnost”.

  Ruska rublja

  Ruska rublja

  Bitkoin kao donacija Ukrajini

  Na drugim mestima, cena bitkoina je povećana zbog viralne privlačnosti Ukrajine za donacije bitkoina i kriptovaluta. Smatra se da su donacije zemlji sada premašile 20 miliona dolara.

  „Putinova naredba da se ruske snage nuklearnog odvraćanja stave u stanje visoke pripravnosti potresla je tržište kriptovaluta u nedelju. Tržište pozdravlja vesti u vezi sa velikim donacijama kriptovaluta ukrajinskim snagama i rastućom potražnjom za kriptovalutama u Ukrajini“, rekla je Juja Hasegava, analitičar kripto tržišta u japanskoj bitcoin i kripto berzi “Bitbank”. Ona je dodala da izveštaji o ruskim bankama „podsećaju na kiparski šok iz 2013. godine, koji je znatno povećao cenu bitkoina“.

  Hasegava je upozorio da bi, ako mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine ne uspeju, cena bitkoina „mogla da produži nedeljni gubitak i padne ispod 37.000 dolara“.

  Bitkon, novčići

  S ovim porastom, bitkoin ulazi u prvih 15 najvrednijih valuta, nadmašujući nacionalne valute zemalja poput Saudijske Arabije, Izraela i Švedske.

  Sledeći suparnik kojeg treba pobediti je švajcarski franak, s približnom kapitalizacijom od 29.021.260 bitkoina. Uzimajući u obzir da je trenutna količina bitkoina u opticaju oko 18.971.018 tokena, rast od 52 odsto bi bio potreban kako bi bitkoin osvojio novu stepenicu na globalnoj lestvici.

  Ako se bitkoin uporedi s tržišnom kapitalizacijom najvećih svetskih kompanija i roba, kriptovaluta je već premašila celokupnu tržišnu kapitalizaciju cielog paladijuma na svetu. To je deveta najvrednija imovina na svetu, nadmašujući Metu, Berkshire Hathaway, Visu, Mastercard, JP Morgan Chase…

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE