Banka Rusije podigla ključnu kamatnu stopu na REKORDNIH 20%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ruska centralna banka

  Banka Rusije podigla ključnu kamatnu stopu na REKORDNIH 20%

  Ruska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu sa 9,5 procenata na 20 posto na godišnjem nivou, kako bi se suprotstavila rizicima od depresijacije rublje i rasta inflacije.

  „Eksterne okolnosti za rusku privredu su se drastično promenile. Podizanje ključne stope omogućiće pov<ećanje kamate na depozite do nivoa neophodnih za neutralisanje rizika od rastućih rizika od devalvacije i inflacije. Time će se podržati finansijska i cenovna stabilnosti i zaštiti štednja građana od devalvacije“, navodi se u saopštenju Banke Rusije, prenosi ruska agencija Tass.

  Ovo je najviši nivo referentne kamatne stope u Rusiji ikada. Prethodni rekordan nivo od 17 procenata zabeležen je u decembru 2014. godine.

  ruska centralna banka

  ruska centralna banka, kamatne stope

  Pored toga, na predlog Ministarstva finansija i ruske centralne banke danas je doneta i odluka kojom se svim rezidentima u Rusiji koji se bave spoljnotrgovinskom delatnošću nalaže da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda.

  Banka Rusije je u nedelju najavila niz mera za podršku domaćem tržištu kapitala, kako bi stavila pod kontrolu sve šire posledice oštrih zapadnih sankcija uvedenih protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

  Rublja u padu prema dolaru i evru za više od osam posto

  Rublja je pala danas tokom glavne trgovinske sesije na Moskovskoj berzi za više od osam posto prema dolaru i evru.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE