Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  momirović

  Ministar o tome šta da rade građani da bi pokazali ekološku svest

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović saopštio je da građani koji žele da pokažu ekološku svest i doprinesu smanjenju zagađenja mogu da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, umesto da „pridikuju kao lažni ekolozi“.

  Momirović je naveo da građani, prema izmeni pravilnika objavljenom u jučerašnjem Službenom glasniku, ugradnju panela snage do 50 kilovata mogu obaviti bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije, a da se za objekte čija je proizvodnja energije preko te snage ubrzana i jeftinija.

  „Borba za održivu budućnost polazi od svakog od nas, od odluke da se nešto učini u tom pravcu. Najlakše je držati pridike kao ovi lažni ekolozi, koji bi da zatvore fabrike, rudnike, bez imalo svesti šta je to cirkularna ekonomija i održiva budućnost. Vlada Srbije je odlučna da obezbedi pokolenjima odgovarajuću infrastrukturu za preradu otpadnih voda i selekciju i reciklažu otpada, što je prioritet ako želimo čistu vodu i vazduh“, naveo je Momirović.

  U Srbiji danas ima, prema procenama ministarstva, oko 600 kvadratnih kilometara krovova, a pokrivanje deset odsto te površine značilo bi da će biti proizvedeno 6.000 megavata energije.

  „Ako znamo da Srbija trenutno ima samo 11 megavata instalisane snage iz energije sunca, značaj je više nego očigledan. Sve što građani… treba da urade jeste da potpišu ugovor sa nadležnom distribucijom, čime će biti garantovana i tehnička ispravnost izvedenih radova“, kazao je Momirović.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE