Rio Tinto: Razumemo zabrinutost, pozivamo građane da se informišu o činjenicama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rio Tinto: Razumemo zabrinutost, pozivamo građane da se informišu o činjenicama

  Kompanija Rio Tinto oglasila je povodom jučerašnjeg ekološkog protesta u Beogradu. Kako su saoštili, Rio Tinto ima razumevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine.

  “Prepoznajemo značaj da se obezbedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, i danas i ubuduće”, navodi se u saoopštenju.

  Kako kažu, svesni su da su neka pitanja građana u vezi sa uticajem projekta Jadar na životnu sredinu delom posledica faze u kojoj se projekat trenutno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvesno vreme prisutna u javnosti.

  “Pozivamo građane da se pre donošenja zaključaka o projektu informišu o činjenicama u vezi sa tehnologijom i predviđenim merama prevencije i mitigacije. Sve informacije dostupne su na našem sajtu https://riotintoserbia.com/”, navode i dodaju:

  “Svesni smo da je važno da u svim fazama našeg projekta slušamo i poštujemo stavove svih zainteresovanih strana. Posvećeni smo poštovanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima poslujemo, blisko sarađujući sa svim zainteresovanim stranama. Projekat Jadar koji želimo da realizujemo u Srbiji u ovom pogledu neće biti izuzetak. Pripremamo ga tako da ispuni ne samo zakone Republike Srbije, već se od samog početka usklađuje i sa najvišim i najstrožijim evropskim standardima i regulativama EU, jer očekujemo da će u toku predviđenog životnog veka rudnika Srbija postati deo EU”.

  Ulaganja od preko 100 miliona USD u zaštitu životne sredine

  Kako pišu u saopštenju, samo u zaštitu životne sredine planiraju da ulože preko 100 miliona dolara, “što će omogućiti da primenimo najbolju praksu upravljanja prirodnim resursima i maksimalno smanjimo naš uticaj na okolinu”.

  “U postrojenje za preradu vode uložićemo blizu 40 miliona dolara, a voda koja će biti ispuštana biće istog ili boljeg kvalieta od vode reke Jadar, što je u skladu sa zakonom o očuvanju vodotokova. Takođe, posvećeno radimo na razvoju i ostalih rešenja. Rešenje koje smo razvili podrazumeva suvi otpad umesto tečnog, što je neuporedivo bolje rešenje sa aspekta zaštite životne sredine. Nastavljamo i sa razvojem rešenja za ponovnu upotrebu otpada u poljoprivredi i građevinskoj industriji, tzv. “zero waste solution” “.

  Oni takođe podsećaju i da kompanija Rio Sava Exploration kontinuirano održava otvorene online sastanke na kojima njihovi eksperti odgovaraju na sva pitanja građana, nevladinih i građanskih pokreta.

  U narednom periodu prva od predviđenih studija

  “Kompanija Rio Tinto nije samo dugoročni menadžer prirodnih resursa, već je istinski član zajednice koji sa svojim porodicama i decom živi na istoj toj zemlji. Zato nam je važno da za buduća pokolenja ostavimo zdrave temelje za život, ali i za prosperitet i rast ekonomije”.

  Oni su najavili i da će u narednom periodu objaviti prvu od predviđenih studija o proceni uticaja na životnu sredinu, koja će obuhvatiti sve potencijalne uticaje projekta na okolinu, uključujući vodu, buku, kvalitet vazduha, biodiverzitet i kulturno nasleđe. Nakon objavljivanja, sve studije će biti dostupne široj javnosti, na uvid i javnu raspravu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE