Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropska nedelja mobilnosti: “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“

  Ove godine obeležava se jubilej, 20 godina Evropske nedelje mobilnosti, pod sloganom ,,Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!’’.

  Ta kampanja širom Evrope podržava lokalne inicijative kojima gradovi nizom aktivnosti i manifestacija čine okruženje bezbednijim, zelenijim, i inkluzivnijim, ali i utiču na psihološki i fizički boljitak svojih stanovnika i promociju zdravih životnih stilova.

  Od početka 2000.-tih na hiljade institucija, preduzeća, NVO i gradova pridružili su se ovom sve masovnijem pokretu kako bi se urbano okruženje učinilo boljim mestom za život.

  Ravnopravno sa evropskim zemljama stala je i Srbija gde se Evropska nedelja mobilnosti obeležava gotovo dve decenije, a broj gradova i opština koji se priključuju je iz godinu u godinu sve veći.

  Ove godine Evropska nedelja mobilnosti održava u skladu sa temom ,,Održiva mobilnost za zdraviji život’’, a izbor teme inspirisan je teškoćama koje su Evropa i ceo svet iskusili tokom Kovid-19 pandemije.

  Takođe, tema ukazuje na mogućnosti za promenu koje je globalna zdravstvena kriza stvorila širom Evrope, ka zelenijoj  budućnosti i korišćenju alternativnih i nemotorizovanih vidova prevoza.

  Cilj ovogodišnje kampanje je da se očuva fizička i mentalna forma kroz istraživanje lepota gradova, regiona i država, i da se, kao i prethodnih godina, pruži doprinos očuvanju životne sredine i zdravlju. Trendovi započeti prošle godine, kao što je povećana fizička aktivnost i korišćenje mobilnosti sa nultom emisijom, zahtevaju dalji podstrek. Mada je tehnologija promenila živote ljudi  u pogledu urbane mobilnosti, izazovi u smislu zagađenja vazduha i bezbedne i održive mobilnosti postali su važniji nego ikada pre.

  Prošle godine, gradovi i opštine su Evropsku nedelju mobilnosti obeležili nizom aktivnosti koje su imale dugoročan uticaj na stanovnike.  Po broju učenica jedinica lokalne samouprave Srbija je zauzela 17. mesto od ukupno 52 države, sa 10 gradova „zlatnih učesnika“ što je najbolji rezultat od početka obeležavanja kampanje u Srbiji. Ove godine je pred jedinicama lokalne samouprave veliki izazov, prestići prošlogodišnji rezultat, a što je još važnije uticati na promenu svesti ljudi u pogledu zdravih stilova života i afirmacije svakog pojedinačnog akta očuvanja životne sredine.

  Koordinatori kampanje Evropska nedelja mobilnosti za Srbiju su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Aktivnosti koje SKGO realizuje u okviru Evropske nedelje mobilnosti podržane su kroz projekat “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – druga faza” koji finansira Vlada Švedske.

  Više informacija o manifestaciji i mogućnostima za učešće i obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti nalazi se na internet stranici www.mobilityweek.eu kao i na zvaničnim profilima ENM (Facebook  , TwitterInstagram).

  Izvor: BIZLife

  Foto: ENM

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE