Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milioni evra investicija na Zlatiboru

  Opštna Čajetina u narednoj godini planira završetak nekoliko kapitalnih investicija koje su započete u 2018. godini. Jedna od najvažnijih,  svakako je gondola dugačka devet kilometara, koje će u toku letnje sezone turiste prevoziti od centra Zlatibora do ski centra Tornik, rekao je za BIZLife zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić.

  „Treća faza radova je u toku, postavljaju se stubovi, na proleće nastavljamo radove i očekujemo da će gondola biti u funkciji za letnju sezonu. Ovo je 100 odsto investicija naše opštine. Ukupna vrednost je 13 miliona evra – 10 miliona evra iznosi vrednost opreme koja je isplaćena. Vrednost radova je oko 340 miliona dinara. Deo radova, ono što je već urađeno, je isplaćeno. Ovu investiciju finansira Opština Čajetina delom iz  budžetskih sredstava a delom iz kredita“, objasnio je Đurić.

  Druga kaptalna investicija na Zlatiboru je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

  „Ta investicija je u toku i postrojenje će biti završeno do leta. Izgradnjom ovog objekta rešićemo kompletan problem otpadnih voda sa čitavog Zlatibora, što je veoma značajno za zaštitu životne sredine ali i sam Zlatibor kao lidera u srpskom turizmu. Mislim da ćemo biti jedna od retkih lokalnih samouprava koja je rešila taj problem. Investicija u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vredna je 4,5 miliona evra. Iz budžeta Opštine Čajetina obezbeđeno je tri miliona evra dok je ostatak novca donirala slovenačka vlada. Zajedno sa njima radimo partnerski. Građevinski radovi su već u završnoj fazi, oprema je stigla, tokom zime će biti montirana i na leto bi trebalo da bude u funkciji“.

  Opština Čatina uskoro će doći u posed sportske hale na Zlatiboru, predugoor je već potpisan, i samo je pitanje dana kada će taj plan biti ostvaren.

  „Kupovina sportske hale na Zlatiboru je, takođe, velika investicija. Opština je potpisala predugovor za kupovinu hale od slovenačke firme Rašica koja je u stečaju. Trebalo bi početkom januara da se isplati hala i da uđemo u posed. Na to smo se odlučili zato što smatramo da je hala neohodna. Budući da je sportski turizam jedan od najznačajnih segmenata na Zlatiboru, a pretila je opasnost da hala bude zatvorena , opština je rešila da kupi halu sa smeštajnim kapacitetima i svi ostalim pratećim sadržajima. Na taj način ćemo doći u posed i tri fudbalska terena koja se nalaze pored hale i napraviti  pravi sportski resort. Nadam se da ćemo uspeti da organizujemo i neka takmičenja u košarci, balkanska ili evropska“.

  Na pitanje da li država pomaže u nekom segmentu, Đurić kaže da je ta pomoć skromna ali, nije da ne postoji.

  „Jedino gde smo dobili sredstva od države je izgradnja kulturnog centra i taj posao je u završnoj fazi. Dobili smo podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Izgradnja kulturnog centra je takođe jedna od kapitalnih investicija. Objekat ima više od 2.000 metara kvadratinih. U okviru njega nalazi se sala za pozorišne predstave, izgrađena po najsavremenijim standardima, sala za bioskopske projkcije, galerija za izložbe slika, biblioteka, multifunkcionalne sale i prostorije za udruženja koja funkcionišu na teritoriji opštine Čajetina. To je objekat koji je nedostajao Zlatiboru i u nedostatku takvog prostora nije postojala mogućnost da se organizuju dešavanja u zimskom periodu“.

  Opština Čajetina poznata je po veoma dobroj saradnji sa lokalnim privrednicima, investitorima ali i projektima javno-privatnog partnerstva.

  „Upravo kroz javno-privatno partnerstvo nameravamo da izgradimo akva park na Zlatiboru. Spremni smo da ponudimo zemljište i komunalno opremanje a investitor da finansira izgradnju akva parka. U tom slučaju opština bi bila suvlsnik. Mislim da je to najrealnija opcija jer ćemo tako najlakše naći investitora, imajući u vidu da je za izgradnju akva parka potrebna velika površina,  malo je verovatno da će se pojaviti investitor koji bi kupio zemljište, jer je u pitanju nekoliko hektara. Ali otvoreni smo i za jednu i za drugu opciju i intenzivno radimo na pronalaženju takvog investitora“, rekao je Đurić.

  Izvor: BIZLife

  Foto: OpštinaČajetina

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE