"Šestočasovno radno vreme u Srbiji? Suluda ideja!"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Šestočasovno radno vreme u Srbiji? Suluda ideja!”

  Uvođenje šestočasovnog radnog vremena je suluda ideja, kaže za Novosti Dragoljub Rajića iz Mreže za poslovnu podršku, na sve češće pominjanje ove mogućnosti u medijima.

  On smatra da je to moguće samo u državama u kojima sistem može da nadomesti gubitke privredi i zaposlenima.

  „Kada bi danas, na primer, privreda stala u Švedskoj i svi prestali da rade, oni bi mogli još 28 godina da žive istim standardom. Oni mogu da skrate radno vreme jer su bogati. U Srbiji bi sa takvom merom zaposleni i njihove porodice gladovali“, kaže Rajić.

  Prema mišljenju poslodavaca, ukoliko bi se smanjilo radno vreme na šest časova bili bi primorani da zaposle dodatne radnike, što bi umanjilo zarade za 7.500 do 8.000 dinara. Za njih ovakav predlog nije realan, ne samo u Srbiji, nego ni u regionu.

  Inicijativu za izmene Zakona o radu, kojima se radno vreme skraćuje na šest sati, podneo je Skupštini Srbije Pokret obnove Kraljevine Srbije. Kako navode, to čine po uzoru na neke evropske kraljevine. Prema njihovom mišljenju, na taj način bi se povećala produktivnost, a i radnici bi bili srećniji zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice,pišu Novosti.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • novikorisnik

   Prema poslodavcima iz Srbije, domaćim a i stranim, radno vreme bi trebalo da se produži na 12h a plate smanje bar za 10.000,00 dinara i ako može da se ukine vikend i državni praznik i onda bi možda bili zadovoljni...ustvari kad bismo mogli da radimo bez prestanka i bez nadoknade tada bi bili najzadovoljniji...domaći poslodavci ne mogu da shvate da se bogatstvo stvara generacijama...

  • jasna

   Upravo tako kako kaže ("novi korisnik), prethodni komentar. Mislim da Srbija nije siromašna kao država, samo je narod siromašan. Kada bi ti Švedjani imali Srbiju kao prirodni resurs, bili bi bogati. Generacije vladara su ovde narod činile siromašnim, a to se nastavilo i u 21. veku. Naši radnici su sada eksploatisani i od domaćih i od stranih poslodavaca, a i od države kao poslodavca.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE