Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mediji: EPS uvozi ugalj i iz Crne Gore

  Rudnik uglja u Pljevljima do sada je isporučio oko 7.000 tona uglja Elektroprivredi Srbije (EPS), pišu podgoričke Vijesti.

  Sa druge strane, taj rudnik Termoelektrani Pljevlja dnevno isporučuje od četiri do pet hiljada tona.

  Rudnik uglja isporučuje ugalj EPS-u po osnovu ugovora koji su krajem maja potpisali izvršni direktor najveće pljevaljske kompanije Milan Lekić i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

  „Raspolažemo sa dovoljnim količinama i da ni u kojem slučaju, kao savesno i odgovorno rukovodstvo, nećemo ugroziti rad našeg osnovnog i prioritetnog kupca“, odgovorili su Vijestima iz Rudnika uglja na pitanje da li raspolažu dovoljnim količinama uglja za nesmetan rad pljevaljskog bloka i izvoz uglja EPS-u.

  Dnevna količina isporučenog uglja EPS-u zavisi od više faktora, kao što su utovar, gužve na graničnim prelazima, broj kamiona koji vrši transport. Mi smo prevezli oko 7.000 tona, dok će angažovanjem firme koja je izabrana na tenderu kapacitet i dinamika prevoza biti značajno uvećani”, tvrde u Rudniku uglja.

  Koja je cena i kako se ugalj prevozi?

  Ugalj iz RS i Crne Gore namenjen je Termoelektrani Morava koja se nalazi u Svilajncu.

  Cena uglja iz Pljevalja, kako se navodi je 28,8 evra po toni, on se prevozi do Prijepolja gde se utovara na voz i prevozi dalje.

  Cena pljevaljskog uglja koji se prodaje EPS-u, kako se navodi, nije ispod tržišne, već zavisi od njegove kalorijske vrednosti.

  ”Bazna cena za prosečni kvalitet uglja od 8.000 kJ/kg (kilo-džula po kilogramu) koji prodajemo EPS-u na osnovu Ugovora o prodaji mrko-lignitnog uglja iznosi 28,80 evra (bez PDV-a), dok je cena za Termoelektranu Pljevlja (TEP) za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg – 27 evra“, dodaje se u odgovoru uprave pljevaljskog rudnika uglja.

  Ugalj prevozi firma iz Pančeva

  Kako Vijesti podsećaju, ugalj iz Pljevalja prevozi firma Bedem Energy Solutions DOO Pančevo.

  U periodu dok je trajao redovni remont Termoelektrane Pljevlja, Rudnik je prevozio ugalj do Prijepolja dok je, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, taj posao pripao firmi “BEDEM Energy Solutions DOO Pančevo”.

  U rudniku uglja navode Tvrde da Rudnik uglja iz posla sa EPS-om ne može biti u gubitku, i da su pored konkretne finansijske dobiti koju će ostvariti benefiti za kompaniju višestruki.

  Kako su ranije preneli mediji,  EPS ugalj uvozi i iz Republike Srpske, tačnije iz rudnika koji se nalazi u okolini Prijedora.

  Iz RS na dnevnom nivou u Srbiju stiže 800 tona uglja (do kraja godine), a predstavnici Željeznice Republike Srpske koja prevozi taj energent, sredinom juna su izjavili  da su zadovoljni tim poslom.

  Uvozni ugalj poskupljuje proizvodnju struje 2,5 puta

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE