Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uvozni ugalj poskupljuje proizvodnju struje 2,5 puta

  Elektroprivreda Srbije za potrebe predstojeće zimske sezone ne može da obezbedi dovoljno uglja za proizvodnju električne energije iz sopstvenih kopova i prinuđena je da ga uvozi iz okruženja.

  Kako navodi Demostat u analizi, to je znatno povoljnija opcija od toga da uvozi struju u zimskom periodu kada je ona najskuplja.

  Međutim, to i košta, pa će struja proizvedena iz uvezenog uglja biti dva do dva i po puta skuplja nego da je korišćen samo ugalj sa površinskih kopova u vlasništvu EPS.

  „Neodgovorno rukovođenje, zbog čega teren na kopovima Kolubare nije blagovremeno pripremljen za iskopavanje uglja, u periodu dok je direktor EPS bio Milorad Grčić, koji je u međuvremenu podneo ostavku na tu funkciju, preduzeće će, kako tvrde upućeni, koštati između 280 do 300 miliona evra, koliko će EPS biti prinuđen da plati za uvoz uglja koji mu nedostaje za proizvodnju struje tokom naredne dve zimske sezone“, navodi Demostat.

  Uvoz neophodan

  U „Kolubari“ bi do kraja leta trebalo da se kopa 80.000 tona uglja dnevno, ali to je nedovoljno, zbog čega je neophodan uvoz.

  aleksandar vučić

  ugalj, pixabay

  Za proizvodnju jednog megavataa struje u proseku je potrebno 1,6 miliona tona uglja, pa je zato ugovoren uvoz 300.000 tona iz Pljevalja u Crnoj Gori i 100.000 iz Banovića u Bosni i Hercegovini.

  Taj ugalj je kvalitetniji od onog koji se proizvodi u površinskim kopovima EPS, a razmišlja se i o uvozu uglja sa Kosova, ali i iz Rumunije i Bugarske, ali problem u tom slučaju predstavlja transport koji povećava troškove uvoza, navodi Demostat.

  Izvor: 021

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE