Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Električna energija

  Prosečan RAČUN za struju biće UVEĆAN za oko 200 RSD

  Prosečan račun za struju posle poskupljenja koje je najavljeno za 1. septembar biće uvećan za nešto manje od 200 dinara, rekao je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

  On je za Tanjug rekao da je povećanje od 6,5 odsto na račun od 3.500 dinara, što je prosečan račun u Srbiji manje od 200 dinara.

  „Kada računate povećanje cene struje gledate koliko možete sredstava da finansirate projekte razne, druge koji sve ovo doprinose i iz tog razloga ministarka rudarstva i energetike je rekla da bi bilo potrebno veće povećanje jer nam je potrebno veće ulaganje“, istakao je Lakićević.

  Naravno da bi bilo bolje i održivije da je povećanje malo veće, zaključio je on.

  „Trenutna cena nije održiva“

  Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić izjavio je ovih dana da trenutna cena električne energije za garantovano snabdevanje nije održiva zbog globalne energetske krize, ali da će najugroženiji građani imati pomoć države.

  On je za RTS rekao da je ministarstvo pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je usklađena sa potrošačkom korpom i sada će u odnosu na raniji period veći broj domaćinstava biti njome obuhvaćen.

  restrikcije struje

  Struja (Pixabay)

  “Povećanje od 6,5 odsto u momentima kada cena električne energije na tržištu skuplja i 14 puta u odnosu na prošlu godinu je izuzetno nisko, a i dalje je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi”, rekao je Ilić.

  On je naveo da se ne očekuju restrikcije u snabdevanju električnom energijom, ali je apelovao na gradjane da štede i da smanje potrošnju.

  “Država čini sve kako bi obezbedila dovoljne količine i električne i toplotne energije i gasa i za domaćinstva i za privredu”, rekao je Ilić.

  Nova cena od 1. septembra

  Savet Agencije za energetiku je na sednici prošle nedelje na zahtev JP EPS Beograd, dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

  Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto“, navedeno je u saopštenju Agencije za energetiku.

  Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se od 1. septembra 2022. godine.

   

   

   

   

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE