Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  McDonalds

  McDonald’s se povlači iz Bosne i Hercegovine

  Svetski lanac brze hrane McDonald’s večeras će prestati s radom u Bosni i Hercegovini i do daljnjeg zatvoriti svoje restorane u Sarajevu i Mostaru, prenose mediji u regionu.

  McDonalds je imao  tri restorana u Sarajevu (Titova ulica, Nedžarići i Šip) i dva u Mostaru (TC Mepas i M-17).

  Oni će do večeras biti otvoreni za kupce, a već sutra neće raditi.

  Dok u susednim zemljama ubrzano širi, američki lanac brze hrane McDonald’s je do sada prilično sporo otvarao nove objekte u Bosni i Hercegovini, da bi danas usledila viest da prestaju sa radom, preneli su mediji.

  Mekdonalds

  mekdonalds, restoran

  Zašto McDonald’s obustavlja poslovanje?

  Naime, prema informacijama koje su mediji oblavili, centrala McDonald’sa oduzela je licencu za poslovanje u BiH.

  Mostarske poslovnice će raditi još danas, a ranije je objavljeno da s radom prestaju sarajevske poslovnice zbog dugovanja za najam.

  Brend McDonald’s prvi put je 2011. godine stigao u BiH, ali rast i razvoj ovog američkog brenda nije tekao glatko u BiH.

  Od otvaranja prvog McDonaldsa u BiH u Sarajevu 2011. godine, prošlo je više od decenije, poslednji objekat McDonaldsa u Bosni i Hercegovini otvoren je u oktobru 2020. godine i bio je to drive restoran u naselju Šip.

  Bilo je najavljeno ponovno otvaranje restorana u Banja Luci, navodno u šoping centru Delta Planet, ali je prema medijskim izveštajima pandemija korona virusa pomerila planove.

  Kao moguća nova lokacija za restoran pominjao se i Bihać.

  Poteškoće u poslovanju

  Poslovanje McDonaldsa u BiH i pre je nailazilo na teškoće pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banja Luci i Tuzli.

  Analitičari su to objašnjavali činjenicom da je McDonalds preskup za uslove koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima s roštilja koji imaju jaku ukorenjenu tradiciju u zemlji.

  Kompanija GLIESE 581G d.o.o. Sarajevo koja je nosilac franšize McDonaldsa za BiH, nakon pada poslovanja u pandemiji, ostvarila je u 2021. godini dobre poslovne rezultate.

  Ova kompanija je u fokus javnosti stigla još početkom meseca, nakon što je objavljeno da duguje nekoliko mesečnih kirija Raiffeisen banci,  koja je vlasnik objekta McDonald’sa u centru Sarajeva, odnosno u ulici Maršala Tita.

  Još tada se spekulisalo o njihovom zatvaranju, ali iz kompanije GLIESE 581G d.o.o. Sarajevo se nisu oglašavali.

  Ova vest sigurno će rastužiti brojne ljubitelje brze hrane koja se sprema u McDonald’sovoj kuhinji. Ipak, ostaje nada da će problemi s licencom biti rešeni i da će se poslovanje nastaviti.

  Interesantno je da je McDonald’s sredinom ovog meseca renovirao restoran u sarajevskom naselju Nedžarići, sa potpuno novim konceptom i dizajnom.

  Mekdonalds doneo DRASTIČNU MERU: Zabranjen ulaz mlađima od 18

   

  Izvor: Klix. ba, N1

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE