Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrana, inflacija

  Cene hrane u svetu blago padaju, zašto to nije slučaj i kod nas?

  U vreme praznika kupujemo više hrane. Najviše novca trošimo na meso- robu koja beleži rekordne cene. Kilogram pilećeg filea košta i 860 dinara, pa je sada skuplji od svinjskog buta, čiju je cenu Vlada ograničila na 750 dinara po kilogramu.

  Ekonomisti tvrde da su poslednja poskupljenja samo pokušaj trgovaca da dodatno zarade na praznicima.

  Žaklina Stojanović, dekanka Ekonomskog fakulteta u Beogradu rekla je za RTS da najniža karika u lancu snabdevanja trpi najveći teret, a to su poljoprivredni proizvođači.

  Dalji rast cena može se očekivati u onim sektorima u poljoprivredi koji beleže dugoročni pad proizvodnje – pre svega stočarstvo, napomenula je Stojanovićeva.

  Podseća da u ekonomiji postoji efekat odloženog dejstva.

  Šta to znači i kakve nas cene dalje čekaju?

  „Ova kriza koja je nastala vezana je za krizu ponude, ako pričamo o ceni hrane jasno je da je rast cene inputa izazvao direktno i porast cene tog finalnog proizvoda. Govorimo o tome šta se dešava na strani ponude i u kojoj meri proizvođači mogu da istrpe teret krize, to je glavna tema na koju treba obratiti pažnju“, napomenula je Stojanovićeva.

  Ko je najviše pogođen teretom krize

  Profesorka Stojanović kaže da politikom koja se trenutno vodi kod nas, najniža karika u lancu snabdevanja trpi najveći teret, to su poljoprivredni proizvođači.“Mera u kojoj oni mogu da podnesu teret vezana je i za mogućnost opstanka proizvodnje. Opasno je ukoliko idemo u tom pravcu da oni trpe ceo teret krize budući da ćemo imati pad proizvodnje što može ostaviti negativnu posledicu na razvoj ekonomije kao celine“, istakla je Stojanovićeva.

  Poskupljenje i pojeftinjenje

  „Može se očekivati u onim sektorima u poljoprivredi koji beleže dugoročni pad proizvodnje, pre svega stočarstvo, dalji rast cena jer ako ne mogu da istrpe teret krize, i ako dolazi do pada ponude, logično je da će se rast cena hrane na lokalnom tržištu i dalje nastaviti bez obzira na pad na svetskom nivou“, rekla je ona.

  Dodaje da meso i mleko trpe najveći teret krize.

  O trgovačkim maržama

  Stojanovićeva kaže da je uvek postojao problem kolika je marža trgovaca.

  „Ovde je problem u tržišnoj strukturi, umesto da imao što više proizvođača, koji prodaju na malo, imamo ukrupnjavanje, njihovo objedinjavanje, imamo više ritejlera ali oni su pod jednom kapom objedinjeni“, dodaje ona.
  „U takvoj situaciji imamo i mogućnost da se vodi politika koja je u interesu trgovaca“, zaključila je profesorka Stojanović.

  Ministar trgovine Tomislav Momirović rekao je za RTS da cene u maloprodajnim lancima neće značajno rasti i dodao da marže u Srbiji nisu među najvećim u regionu. Srbija ne prednjači kada pričamo o rastu cena, istakao je Momirović.

   Inače, protekle godine mlečni proizvodi i jaja poskupeli su čak 40 odsto, riba 24 odsto, nešto manje žitarice i povrće.

  Tomislav Momirović, rekonstrukcija Pančevca

  Cene nekih proizvoda zamrznute

  Ministar trgovine Tomislav Momirović je rekao za RTS da je sigurno da cene u maloprodajnim lancima neće značajno rasti, a da li će padati zavisiće od okolnosti na svetskom tržištu, pre svega od toga da li će se stabilizovati ratna situacija na istoku Evrope.

  „Marže u Srbiji nisu među najvećim u regionu, naprotiv. Mi danas imamo veliku konkurentnost na domaćem tržištu, nemamo jedan dominantan maloprodajni lanac,  imamo svetske igrače“, rekao je Momirović.

  Na evropskom tržištu imamo visoku inflaciju i Srbija ne prednjači kada pričamo o rastu cena, dodao je.

  „Uspeli smo da obezbedimo kontinuirano snabdevanje, a mogli smo da vidimo i među najrazvijenijim zemljama Zapadne Evrope da to nije bio slučaj. Rast cena je opšti na teritoriji cele Evrope. U tim okolnostima bili smo prinuđeni da posegnemo za merama koje nisu tržišne – zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica kako bismo obezbedili dostojanstvenu prazničnu trpezu. Zamrzli smo cenu pilećeg trupa, i ta cena je niža od 340 dinara. Ne možemo da zamrznemo sve cene. Zamrzli smo cene svinjskog buta, ulja, hleba i osnovnih životnih namirnica“, kaže Momirović.Držimo stvari pod kontrolom i kada pričamo o cenama i kada pričamo o snabdevenosti“, zaključio je Momirović.

  Foto: Beta/Ministarstvo građevinasrtva/Đorđe Krstić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE