Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  McDonalds

  Evo koliko biste novca imali da ste uložili 1.000 USD u McDonald’s

  Mušterije lanca brze hrane McDonald’s i dalje ga „vole“ uprkos smanjenju potrošnje u restoranima zbog inflacije.

  Za četvrti fiskalni kvartal, McDonald’s je prijavio zaradu po akciji od 2,59 dolara uz 5,93 milijarde dolara prihoda. To se poredi sa zaradom po akciji od 2,45 dolara i 5,68 milijardi dolara očekivanog prihoda sa Volstrita, prema Refinitivu.

  Gigant brze hrane je takođe izvestio o povećanju poseta kupaca svojim domaćim restoranima i porastu prodaje u SAD od 10,3 odsto, vođen većim cenama menija i povećanom potražnjom. Globalna prodaja u istoj radnji porasla je za 12,6 odsto u kvartalu.

  „Sve u svemu, potrošač, bilo da je u Evropi ili u SAD, zapravo se drži bolje nego što smo verovatno očekivali pre godinu dana ili šest meseci“, rekao je izvršni direktor Kris Kempczinski.

  McDonalds, restorani

  McDonalds, restorani (Pixabay)

  Šta ovo znači za investitore?

  Uprkos tome što je lanac brze hrane nadmašio očekivanja analitičara, Kempczinski je dao oprezne izglede za 2023. Kompanija očekuje da će se kratkoročna inflacija nastaviti ove godine, ali rukovodioci veruju da je inflacija verovatno dostigla vrhunac u SAD.

  Gledajući dalje u 2023, McDonald’s planira da otvori 1.900 novih restorana, uključujući više od 400 u SAD.

  Akcije Mekdonaldsa su 31. januara blago pale nakon što je objavio svoju poslednju kvartalnu zaradu. Akcije su se spustile za oko 1,3 odsto, završivši sesiju na 267,40 dolara po akciji.

  Evo koliko biste novca imali od 1. februara 2023. da ste uložili 1.000 dolara u kompaniju pre jedne, pet i 10 godina.

  Da ste pre godinu dana uložili 1.000 dolara u McDonald’s, od 1. februara biste imali oko 1.066 dolara, prema proračunima CNBC-a.

  Da ste uložili 1.000 dolara u McDonald’s pre pet godina, videli biste nešto veći povraćaj na svoju investiciju i imali biste oko 1.695 dolara od 1. februara, prema proračunima CNBC-a.

  A da ste svojoj investiciji od 1.000 dolara u McDonald’s dali deceniju da raste, ona bi vredela oko 3.270 dolara od 1. februara, prema proračunima CNBC-a.

  McDonalds

  McDonalds (Pixabay)

  Investitori bi trebalo da urade svoja istraživanja

  Bez obzira da li ulažete 1.000 dolara u Target, Apple ili druge pojedinačne akcije, važno je zapamtiti da prošli učinak akcije ne predviđa nužno koliko će ona biti dobra u budućnosti.

  Umesto pokušaja odabira pojedinačnih akcija, pasivna strategija ulaganja obično ima smisla za većinu investitora. Stručnjaci generalno preporučuju ulaganje u jeftine indeksne fondove, koji se automatski diverzifikuju.

  S&P 500, tržišni indeks koji prati performanse akcija velikih američkih kompanija kojima se javno trguje, može biti odličan način za početak.

  Od 1. februara, S&P 500 je pao za više od 9 odsto u poređenju sa pre 12 meseci, prema proračunima CNBC-a. Međutim, indeks je porastao za oko 44 odsto od 2018. godine i za oko 170 odsto od 2013. godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE