Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EIB

  EIB Global ulaže 76 miliona evra u unapređenje obrazovanja i vodnog transporta u Srbiji

  Odobravanjem 76 miliona evra, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije – EIB Global nastavlja da podržava modernizaciju obrazovanja i održivu transportnu infrastrukturu u Srbiji. Banka je potpisala ugovor u vrednosti od 40 miliona evra za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih objekata širom zemlje. Ova sredstva će u najvećoj meri biti uložena u regionalne centre za obuku koji pružaju stručno srednjoškolsko obrazovanje.

  Nova i unapređena infrastruktura ubrzaće modernizaciju obrazovnih ustanova, poboljšati kvalitet obrazovanja, doprinoseći poboljšanju produktivnosti i mogućnostima za zapošljavanje ljudi u Srbiji. Za ovaj sektor banka je ugovorila  i dodatni kredit od 5 miliona evra za projekat „Povezane škole” za koji je 2020. godine potpisala 65 milona evra, sa ciljem uvođenja digitalnih veština i opreme u više od 1500 škola.

  Takođe, EIB Global je odobrila i dodatnih 31 milion evra za projekat poboljšanja rečne transportne infrastrukture duž Save i Dunava, za koji je 2018. godine potpisala zajam u vrednosti od 100 miliona evra.

  Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji, rekla je: „Ove nove investicije u okviru Tima Evrope pomoći će Srbiji da unapredi standarde obrazovanje i rečnog transporta, što je preduslov za održivi privredni rast, bolju povezanost i razvoj ljudskog kapitala. Cilj obrazovnih projekata je da obezbede inkluzivan, digitalan i ravnopravan pristup obrazovanju i promovišu celoživotno učenje u skladu sa potrebama tržišta rada, što će dovesti do veće produktivnosti i prilika za zapošljavanje. Dodatna sredstva namenjena za transportnu infrastrukturu omogući će povećanje plovidbenosti, efikasnosti i bezbednosti rečnog transporta duž koridora Rajna – Dunav, centralne regionalne i evropske plovne rute”.

  Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija Republike Srbije, rekao je: ‘’EIB je dugogodišnji pouzdani partner Srbije. Tranšu od 76 miliona evra iskoristićemo za ulaganja u modernizaciju obrazovnih ustanova, ali i dalju obnovu i razvoj infrastrukture, što je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Želimo da dalje podižemo produktivnost naše zemlje, da i u krizi nastavimo razvoj, reforme, započeti veliki investicioni ciklus koji nam je dao rezultate, a koje naši partneri kao što je EIB uvek prepoznaju i podržavaju. Nastavićemo dalje sa ovakvim projektima, a zahvalni smo EIB-u što nas podržava u tom poslu.”

  Kako bi obeležili ove nedavno potpisane ugovore o finansiranju i razgovorali o budućoj podršci investicionim potrebama zemlje na njenom putu ka članstvu u EU, delegacija EIB Global prošle nedelje boravila je u Beogradu i održala niz sastanaka sa ministarstvima Republike Srbije. Tom prilikom se razgovaralo o mogućnostima za dalju podršku održivoj transportnoj i energetskoj infrastrukturi zemlje, kao i sektorima zdravstva, istraživanja i razvoja, vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda.

  EIB ulaže u obrazovanje kako bi povećala kapacitet i kvalitet obrazovnih sistema širom sveta, investirajući ukupno 51 milijardom evra do sada. U oblasti transporta banka je uložila 360 miliardi evra globalno, doprinoseći izgradnji i obnovi transportne mreže i njenoj transformaciji u pravcu niskougljenične budućnosti. Na Zapadnom Balkanu EIB Global je od 2005. godine obezbedio 375 miliona evra za obrazovanje, istraživanje i razvoj, čime je doprineo izgradnji, obnovi i digitalizaciji obrazovnih i naučnih ustanova. U istom periodu, banka je investirala 4,5 milijardi evra u sektor saobraćaja u regionu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: EIB

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE