Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 odsto „čast za konobara“: Predlog da se bakšiš uključi u račun

  Bakšiš bi uskoro i u Srbiji mogao da se nađe kao stavka na fiskalnom računu, ako „prođe“ predlog Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES.

  HORES će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove. Predsednik ovog udruženja Georgi Genov izjavio je za Euronews Srbija da je njihov predlog da „čast za konobara“ bude 10 odsto od iznosa računa.

  Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi, ako nije zadovoljan uslugom.

  Ovo nije prvi put da ugostitelji u Srbiji traže uvođenje napojnice u legalne tokove, a kao glavni argument oni navode podatak da inspektori ne tolerišu višak novca u kasi i da im zbog toga pišu kazne i zatvaraju kafane.

  Genov za Euronews Srbija objašnjava da su u opticaju dva modela za rešavanje ovog problema u Srbiji.

  „Glavna dilema je da li da bude obavezno ili dobrovoljno. Postoji mogućnost da se na račune uvede stavka ‘servis’ i da za potrošača bude obavezna 10 odsto, a da se ne oporezuje do tog iznosa. Druga opcija je da onaj ko nije zadovoljan uslugom ima mogućnost da ne plati taj iznos“, kaže Genov.

  On objašnjava da bi taj novac delili na konobare, kuvare i osoblje koje radi u ugostiteljskom objektu. Ako je u pitanju smeštajni deo, sakupljeni bakšiš bi se delio sobaricama i zaposlenima na recepciji.

  Konobarima se ne isplati

  Poreski savetnik Milan Trbojević smatra da nije realno da država dozvoli ugostiteljima da 10 odsto napojnice bude neoporezovani prihod. Dodaje i da bi druga varijanta, kada bi se napojnice uvele u sistem fiskalizacije, ali sa naplatom poreza i doprinosa, ne bi doprinela da se podignu prihodi konobarima, već da bi se njima ova mera najmanje isplatila.

  „Potrošačima bi u suštini bilo isto, ali bi same radnike destimulisalo, jer bi dobar deo tog bakšiša otišao na plaćanja državi. Ne verujem da će im država dati novu kategoriju za to i da će im dozvoliti da ne plaćaju doprinose na taj iznos, jer pretpostavljam da će ići na to da bi mogli lako da zloupotrebljavaju i da manipulišu.“

  Mogli bi da daju radnicima minimalnu platu i da jednostavno otkucaju bakšiša koliko im treba. Sa doprinosima bi moglo da se uvede da bude oporezovano kao plata sa oko 60 odsto, ali konobari ne bi imali korist od toga, kaže Trbojević.

  Komšije fiskalizuju bakšiš

   

  Izvor: Euronews

  Foto: Beta, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE