Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, inflacija

  Ministar Mali izračunao: Prosečna plata u decembru 2023. biće 820 evra

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će prosečna zarada u decembru ove godine biti 720 evra, a da će u istom mesecu 2023. prosečna plata biti 820 evra.

  „U potpunosti smo na putu da ispunimo obećanje da do kraja mandata vlade prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra“, rekao je Mali.

  On je naveo da je Srbija prošle godine imala 3,9 milijardi evra investicija i da je veoma važno da se nastavi sa izgradnjom autoputeva i pruga, kao i privrednih zona, kako bi Srbija mogla da privlači investitore.

  „Naš zadatak u krizi je da nema otpuštanja, da ljudi zadrže radna mesta, da zadržimo stabilnost ekonomije“, rekao je Mali.

  Govoreći o energetskoj krizi, on je istakao važnost diversifikacije snabdevanja i dodao da je sa jednom norveškom kompanijom napravljeno nekoliko planova za energetski sektor Srbije.

  Ministar Mali: Budžet uravnotežen

  Siniša Mali je rekao i da je predlog budžeta za 2023. godinu uravnotežen .

  Veće januarske plate, i to za 12,5 odsto, dobiće svi zaposleni u javnom sektoru, minimalac će od januara biti povišen za 14,3 odsto, a istovremeno se nastavlja sa svim započetim infrastrukturnim projektima.

  On je dodao da su u ovom trenutku sve zemlje sveta u problemu budući da su se na kovid krizu nadovezali sukob u Ukrajini i energetska kriza, a to je, kako je objasnio, prouzrokovalo brojne poremećaje na tržištu, probleme u lancima snabdevanja i posledično ljude ostavilo bez posla.

  Za pomoć se prijavilo više od milion mladih

  Ministar se osvrnuo i na pomoć za mlade od 16 do 29 godina, koji će u decembru dobiti po 5.000 dinara, i pozvao ih da se od 1. do 15. decembra prijave na portalu Uprave za trezor.

  „Prijava je jednostavna, za prethodne pomoći se prijavilo više od milion mladih, slično interesovanje očekujem i ovog puta“, rekao jer Mali, i podsetio da će isplata početi već od 16. decembra.

  On je istakao da su rezultati ovakve odgovorne ekonomske politike vidljivi kroz podatke da će, na primer, za decembar prosečna plata u Srbiji iznositi 720 evra, dok bi u decembru sledeće godine, kako očekuje, ona trebalo da dostigne 820 evra.

  „U dinamici smo da ispunimo obećanje da do kraja mandata ove Vlade prosečna plata u Srbiji iznosi 1.000 evra, a penzija oko 420“, poručio je Mali.

  On je podsetio da je trenutni prosek penzija u Srbiji oko 280 evra, te da je cilj da naredne godine prosečna penzija poraste na oko 320 evra.

  On je poručio i da je zadovoljan početkom primene sistema elektronskog fakturisanja u kom je u ovom trenutku 180.000 privrednih subjekata, a od prvog januara će ceo privredni sistem funkcionisati na taj način.

  Ministar šalje najvažniju poruku: „Nemamo problema sa novcem“

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE