Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Niko neće biti oteran sa posla“

  Ministarka zdravlja Danica Grujičić naložila je da se napravi spisak svih zdravstvenih radnika koji su stekli uslov za penziju, ali napominje da niko neće biti oteran sa posla.

  Svrha spiska meicinara koji su stekli uslov za penziju, a i dalje rade u državnim ustanovama, jeste da se vidi koliko njih planira da ode iz službe i mesto ustupi mlađim kolegama.

  U razgovoru za Politiku, dr Grujičić napominje da niko neće biti oteran sa posla.

  „Nažalost, u pojedinim zdravstvenim ustanovama nema dovoljno lekara određenih specijalnosti, što je i bio razlog da tražimo od svih bolnica i domova zdravlja starosnu strukturu lekarskog i sestrinskog kadra.“

  Postoje specijalnosti koje zahtevaju dugo učenje. Da bi neko postao odličan neurohirurg, kardiohirurg, vaskularni hirurg, potrebno je da prođe oko 15 godina od početka specijalizacije. Zato je neophodno da napravimo plan prema kome ćemo zapošljavati mlade ljude i planski praviti strategiju za budućnost srpskog zdravstva, objašnjava ministarka.

  Beta

  Ističe da je zadatak svih nas starijih je da mlađe kolege naučimo poslu kako bi oni posle našeg odlaska u penziju mogli i bolje od nas da rade, a koliko će se mesta osloboditi kada dobijemo tačne podatke o zaposlenima, kaže – videćemo.

  „Moramo imati poverenja u mlade ljude koji su posvećeni struci, takođe i postaviti pitanje zašto nisu svi ostavili iza sebe bolje naslednike, zašto se nije ulagalo u mlade. Kako je moguće da radite 40 godina i da iza sebe ne ostavite naslednike, što je prvi zadatak svakog profesora. To jeste naporno i teško, traži strpljenje i dodatni rad, ali to je ono što za sobom nosi titula profesora i pravog doktora”, naglasila je dr Grujičić.

  Rad u državnim i privatnim bolnicama?

  Govoreći o ideji da lekari koji rade u državnom sektoru ne smeju da budu angažovani i kod privatnika, dr Grujučić precizira da će to pre svega zavisiti od ispunjenosti obaveza u državnim ustanovama.

  „Oni koji nisu ispunili svoje normative ne mogu dobiti saglasnost za dopunski rad bilo u državnoj, bilo u privatnoj ustanovi. Građani plaćaju porez za naše plate i odgovorni smo pre svega prema njima. Nedopustivo je da neki ostaju na klinikama do 24 sata da bi se posvetili pacijentima i ne možete da ih nagradite, a da neki odlaze sa posla u 12 časova da rade privatno, a ne možete da ih kaznite.“

  U zdravstvu sam 40 godina i jako dobro poznajem situaciju. Takođe smo primetili jednu apsurdnu situaciju – zaposleni koji donose uverenja da imaju pravo na skraćeno radno vreme, vrlo uredno rade u popodnevnim satima u privatnim ustanovama. Tako da će i takve pojave biti strogo kontrolisane i sankcionisane, ističe ministarka zdravlja.

  Izvor: Politika

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE