Mali otkrio sve detalje PRIJAVE GRAĐANA za isplatu pomoći

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali otkrio sve detalje PRIJAVE GRAĐANA za isplatu pomoći

  Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u aprilu početi prijavljivanje građana za novi paket finansijske pomoći.

  Kako je Mali potvrdio danas za RTS, finansijska pomoć biće isplaćena u dve rate.

  “Deo ekonomskog paketa koji je planiran za pomoć građanima (60 evra) biće isplaćen u dve rate. Prvih 30 evra u maju, a drugih u novembru. Svi punoletni građani koji žele da se prijave to mogu učiniti u aprilu”, kazao je Mali i dodao da će penzioneri dobiti ukupnu pomoć od po 110 evra.

  Mali je kazao da će tehnika prijavljivanja biti ista kao i prošle godine, kada su se prijavljivalo za pomoć od po 100 evra.

  “Ko se bude prijavio za prvi deo pomoći, automatski će dobiti i drugi deo, neće biti potrebna dodatna prijava”, napomenuo je on.
  Mali je rekao da je deo novog ekonomskog paketa pomoći, koji se pripreme zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, usmeren i ka privredi.

  “Tri puta po 50 odsto minimalne zarade biće odvojeno za sva mikro, mala i srednja preduzećai preduzetnika. Jedina nedoumica nam je da li da u ovu pomoć uključimo i velika preduzeća. O tome još razgovaramo”, podsetio je on i precizirao da se razmatra koliko su bili ugroženi, koliki im je pad poslovih performansi i koliko zaposlenih imaju.

  Dodao je da će 50 procenata minimalne zarade biti dodeljene za mart, april i maj, a isplata će početi u aprilu.

  Mali je najavio i sektorsku pomoć za one koji su po istraživanjima najugroženiji, a to su autoprevoznici zbog ograničenja putovanja usled epidemije, pa će u periodu od šest meseci njima biti isplaćeno 600 evra po autobusu.

  Prema njegovim rečima, “postojeća garantna šema, za likvidnost obrtna sredstva preduzeća, biće proširena za još 60 milijardi dinara, jer se ta šema, od dve milijarde evra prošle godine, pokazala izuzetno uspešnom”.

  “Preduzeća su već povukla oko 1,6 milardi evra stava na osnovu te garantne šeme, a njeno važenje je bilo produženo, da bi sada dodali još oko 500 miliona evra”, rekao je ministar finansija.

  Istakao je da se sa bankama razgovara da država poveća nivo garancija prema bankama, kako bi one bile spremne da daju kredite i onima koji su lošem položaju, odsno kako bi se pomoglo najugrožnijima.

  “Ukupna vrednost ovog programa je 235 milijardi dinara. Ukoliko budimo uključili i velika preduzeća, stićićemo do cifre od 250 milijardi dinara”, rekao je Mali.

  Podsetio je da je državna pomoć prošle godine iznosila šest milijardi evra, odnosno 705 milijardi dinara, ističući da “Srbija neće prekidati pomoć, sve dok traje kriza”.

  Naveo je da je za januar planirano oko 101 milijardu dinara poreskih i neporeskih prihoda u državni budžet, ali da će taj iznos biti 110 milijardi dinara.

  Kazao je i da u Srbiji nije bilo masovnog otpuštanja i zavaranja fabrika prošle godine, kao u drugim zemljama, a stopa pada BDP-a je bila najniža u Evropi.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE