Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali najavio pomoć preduzećima koja posluju sa Ukrajinom

  Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će Vlada Srbije sutra doneti meru koja predviđa pomoć preduzećima, tačnije za oko 1.400 preduzeća, čije poslovanje je usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije.

  Oni će imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme, rekao je Mali na konferenciji o uticaju krize na srpsku privredu u Privrednoj komori Srbije.

  Kako će se pomoći preduzećima?

  Ministar finansija Siniša Mali najavio je da ća Vlada Srbije sutra usvojiti meru kako bi dodatno pomogla 1.400 preduzeća koja su u svom poslovanju usmerena ka Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

  „Iako se ova pomoć čini mala, verujemo da će puno značiti za preduzeća čije je poslovanje pogođeno sukobom u Ukrajini“, dodao je Mali.

  Mali je na konferenciji „Koliko je srpska privreda otporna na globalne krize i izazove“, koja se održava u Privrednoj komori Srbije, objasnio da će nova mera omogućiti da ta preduzeća drugu garantnu šemu, koja se već primenjuje, iskoriste za refinasiranje obaveza iz prve garantne šeme.

  „Ovde se radi o povoljnim kreditima na pet godina, sa grejs periodom od dve godine“, rekao je on.

  Predsednik najavljuje pomoć Ukrajini

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini i da će uskoro, sa ambasadorom te zemlje, posetiti ukrajinske izbeglice u našoj zemlji.

  Vučić je danas inače, primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača.

  Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika republike, Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou.

  Predsednik je najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u našoj zemlji. Takođe je najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

  Naglasio je da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

  Predsednik je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslednom politikom, zalaže za mirno rešavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmereni na pregovore.

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE