Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Male i srednje firme lakše do kredita

  Evropski investicioni fond, deo EIB grupe, potpisao je sa predstavnicima pet banaka iz Srbije ugovor o pomoći pri finansiranju malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u iznosu od 20 miliona evra.

  Ugovor o sprovođenju garancijske šeme za finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima potpisali su predstavnici Rajfajzen banke, Unikredit banke, Prokredit banke, Banke Inteza i Komercijalne banke.

  Potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

  EIF će upravljati projektom koji će omogućiti odabranim komercijalnim bankama da pod povoljnijim uslovima podrže oko 1.250 malih i srednjih preduzeća.

  Bolji uslovi odnose se na niže kamatne stope, manja sredstva obezbeđenja, duže rokove dospeća ili kombinaciju ovih elemenata. U naredne tri godine, Evropska unija će sa doprinosom od 20 miliona evra aktivirati i do 180 miliona evra u vidu povoljnih zajmova.

  Pokrenuta inicijativa „EU za Srbiju – finansiranje MSP“ usmerena je na nove zajmove za srpske firme i nova je evropska finansijska garancija za banke u Srbiji, koja će omogućiti malim i srednjim preduzećima da lakše dođu do kredita.

  To je prilika za zajmove pre svega za startap preduzeća, male firme i preduzetnike koji inače ne bi mogli da dobiju kredit.

  Premijerka Ana Brnabić istakla je da je razvoj malih i srednjih preduzeća ključan za održivi rast srpske ekonomije.

  Direktor programa u okviru EIF Hubert Kotonji rekao je da će fond pomoći odabranim bankama, koje će sprovesti program, da poboljšaju finansijske uslove koje nude malim i srednjim preduzećima kao krajnjim korisnicima, pospešujući zapošljavanje i privredni rast u Srbiji.

  Izvor: Novosti, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE