Najčešće reklamiramo obuću, uglavnom, uzalud

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najčešće reklamiramo obuću, uglavnom, uzalud

  Svaka treća reklamacija u Srbiji vezuje se za cipele i patike, a odgovor trgovaca u gotovo 70 odsto slučajeva je negativan, pišu Novosti.

  Nekada se u odbijanju pritužbi prodavci pozivaju na ovlašćene laboratorije, od kojih se nikako ne može očekivati pozitivan odgovor. Jer, upravo oni daju potvrde kvaliteta pri uvozu i ne mogu kasnije svoje potvrde i pobijati.

  To je nedavno shvatila i Beograđanka koja se trgovcu požalila na kvalitet patika. Kako propisuje zakon, odgovor od trgovca je dobila u roku od osam dana. Reklamacija joj je odbijena uz objašnjenje – “nepravilno korišćenje”, a to je potvrdio i “Jugoinspekt” kao ovlašćena laboratorija. Problem je što je ova laboratorija uvozniku potvrdila kvalitet iste sportske obuće.

  To je, prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača Srbije, klasičan primer sukoba interesa. On smatra da je nedopustivo da kuća koja potvrđuje kvalitet obuće kasnije presuđuje o reklamaciji na tu istu obuću.

  Rok za reklamaciju od šest meseci je dat upravo zbog toga što je u toku tog perioda odlepljivanje đonova ili rašivanje posledica najčešće fabričke greške, nikako greške potrošača, kaže Bogosavljević.

  Iza objašnjenja “nepravilno korišćenje” ili “nepravilno održavanje” najčešće stoji loš kvalitet.

  Godišnje Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača (NOPS) stigne oko 17.000 žalbi na kvalitet proizvoda i usluga. Trećina se odnosi na telekomunikacije – mobilne telefone, ali i usluge, druga trećina na kvalitet obuće, a poslednja trećina na svu ostalu robu i usluge. To znači da se godišnje na kvalitet obuće NOPS požali oko 5.600 građana.

  Najveći problem je što se potvrde o kvalitetu izdaju samo na osnovu organoleptičkih analiza, kaže predsednik NOPS Goran Papović. Potvrđuju kvalitet na osnovu izgleda patike. Dodatno je što trgovci reklamacije i ne šalju laboratorijama, već odgovore sami i to najčešće negativno. Moramo da uvedemo standarde u propise koji bi garantovali kvalitet robe pri uvozu, ističe on.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE