Mačkaste oči

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mačkaste oči

  Mačkaste oči

  Piše: dr Branko Trklja, estetski hirurg, Nano klinika BRANT

  Predstavljamo nehiruršku tehniku sa najnovijim cat-mezonitima

  Žene sa magično privlačnim mačkastim očima – prva pomisao nam je na nekoliko svetski poznatih manekenki i foto-modela. Snažno promovisan u modnim metropolama širom sveta kao ultimativno poželjan izgled – zakošenih očiju i obrva – postao je veoma popularan širom sveta, od SAD i Latinske Amerike, preko Evrope i Rusije, sve do Turske i Bliskog istoka. U skladu sa tim, porasla je i popularnost estetskih intervencija kojima se može dobiti takav izgled očiju.

  Neotklonjiva je činjenica da je većina supermodela upravo pribegla nekoj od estetskih intervencija da bi imala taj magično zavodljiv i egzotičan – mačkasti pogled.

  CAT EYE je zajednički naziv za nekoliko različitih intervencija čiji je cilj ukošeno podizanje spoljašnjeg ugla očiju, kako bi oči imale više egzotičan, bademast, mačkast oblik nego ovalni ili okrugli oblik, koji je najčešći kod belog rasnog tipa. Ukošen oblik očiju treba da prati i skladno ukošen nagib obrva.

  Estetske intervencije kojima se može postići mačkast izgled očiju dele se na nehirurške i hirurške.

  Nedostaci i moguće komplikacije hirurških intervencija

  Sa signifikantnim rastom popularnosti ovih estetskih intervencija sve je više kliničkih studija koje pokazuju da hirurški CAT EYE može da stvori i određene probleme kada je u pitanju vid, odnosno oštećenje oka. Naime, kod statistički značajnog broja pacijenata kojima je urađena lateralna kantopeksija evidentirana je pojava suvog oka, te blage upale konjuktive i rožnjače, pa čak i astigmatizam i zamagljen vid (jače povucite prstom spoljašnji ugao oka i zapazićete promenu vidnog polja), zbog povećanog zatezanja gornjih i donjih kapaka i jakog ukošavanja lateralnog kantusa. U određenom procentu mogu se pojaviti i upadljivi ožiljci, koji, ako su izraženi, prave funkcionalni i estetski problem na mestu gde je bio mali rez kod spoljašnjeg ugla oka, a u pravcu inverzije ili gubitka trepavica i everzije donjeg kapka, kao i asimetrija položaja levog i desnog lateralnog kantusa ako intervencija nije minuciozno urađena. Slične neželjene komplikacije pojavljuju se i kod lateralne kantoplastike u sklopu blefaroplastike.

  Cat eye, nehirurške intervencije

  Cat eye, nehirurške intervencije

  Ako se ponovo podsetimo važnog pravila u plastičnoj hirurgiji da je rekonstrukcija lateralnog kantusa oka jedna od najizazovnijih rekonstrukcija na licu, ne može se dovoljno istaći sa koliko opreza i odgovornosti treba pristupiti nekoj od hirurških intervencija na kapcima i lateralnom kantusu. Zato je zadatak savesnog estetskog hirurga da skrene pažnju i potencijalnim pacijentima predoči da hirurška operacija kojom se postiže CAT EYE izgled očiju nije odlazak kod kozmetičara, nije bezazlena estetska procedura, nego ozbiljna hirurška intervencija, gde su moguće komplikacije i neželjeni rezultati, koji se teško rekonstruišu i saniraju.

  Nehirurška metooda CAT-MEZONITIMA

  Klinička iskustva pokazala su da treba dati prednost nehirurškim tehnikama. Najbolja nehirurška intervencija koju u ovom momentu nudi estetska hirurgija jeste ukošeno podizanje spoljašnjeg ugla očiju (i obrva) cat-mezonitima, specijalno dizajniranim za ovu namenu. Naime, ove mezoniti imaju konusne potporne tačke, orijentisane u više pravaca, na koje se zakači i zateže mezoderm kože na pravcu na kom se pomoću kanile uvode niti u kožu. To je transverzala koja polazi od spoljašnjeg ugla oka, odnosno lateralnog kantusa, prema slepoočnom predelu na 2‒3 cm iznad gornjeg pola ušne školjke. Ovim specijalnim mezonitima postiže se mehanički efekat zatezanja i podizanja spoljašnjeg ugla oka – lateralnog kantusa (kao i spoljašnjeg kraja obrva), a taj benefit se pojačava u sledeća tri meseca. Izgled kože tretirane regije primetno se popravlja zbog produkcije nove mreže elastičnih i kolagenih vlakana. Intenzitet stvaranja te mreže i regenerativni efekti u direktnoj su srazmeri sa brojem mezoniti koje se postavljaju u kožu te regije, pa je kod žena starijih od 35 godina preporučljivo postavljanje i određenog broja 3D i turbo mezoniti umreženih na poseban način sa cat-mezonitima.

  Efekti koji se mogu dobiti ovom intervencijom:

  • mačkast izgled očiju i usklađen lifting obrva;
  • uklanjanje primetnih znakova opuštenosti i starenja kože oko očiju kod osoba starijih od 35 godina;
  • regenerativni i podmlađujući efekat na kožu cele regije oko očiju, koja je obuhvaćena ovom intervencijom.

  CAT-MEZONITI su bezbedne, neškodljive i stimulativne, jer se izrađuju od polidioksanona (PDO), koji se u hirurgiji koristi već 40 godina za izradu potkožnih hirurških konaca. PDO je potpuno biorazgradiv materijal (opstaje u tkivu do 15 meseci), koji, međutim, dok je prisutan u koži i potkožnim tkivima, snažno stimuliše sintezu pomenutih gradivnih ćelija – fibroblasta.

  Novi mačkasti izgled očiju (i obrva) dobijen ovom estetskom intervencijom traje od 18 do 20 meseci. Potrebno je napomenuti i da se CAT EYE efekat ove intervencije može pojačati kombinovanom tehnikom, tj. dodatnom upotrebom botoksa i hijaluronskih filera.

  Jedini ispravan pristup izboru estetskih intervencija jeste da se sa što manje agresivnosti i invazivnosti postigne najbolji rezultat i izgled koji je unapređen na željeni način, ali je i dalje prirodan.

  Mačkaste oči - Cat eye

  Mačkaste oči – Cat eye

  Hirurške intervencije

  Lateralna kantopeksija

  Najčešće korišćeni hirurški postupak kojim se može postići mačkasti izgled očiju zove se lateralna kantopeksija. Cilj ove intervencije je repozicija i zatezanje lateralnog kantusa, tj. spoljašnjeg ugla oka, gde se sastaju donji i gornji kapak. Nova pozicija se stabilizuje ušivanjem za stabilne koštano-mišićne strukture koje su ispod, a u regiji orbite oka. Izvođenje ove intervencije zahteva izuzetnu veštinu hirurga, jer je reč o vrlo osetljivoj i eksponiranoj regiji, gde svaka veća ožiljna reakcija može da napravi estetski, a neretko i funkcionalni problem. Hirurg treba da proceni i najbolji ugao ukošenog podizanja spoljašnjeg ugla oka, koji bitno utiče na promenu izgleda očiju, i da to uradi simetrično, a da pritom zadrži prirodan izgled i, što je još važnije, ne ugrozi funkcije očnih kapaka prejakim liftingom.

  Lateralna kantopeksija izvodi se u lokalnoj anesteziji. Ova intervencija je posebno osetljiva na komplikacije, jer stvaranje ožiljka na mestu reza, inverzija kapaka prema spolja ili unutra i inverzija ili gubitak trepavica u tom predelu, kako su klinička iskustva pokazala, uopšte nisu retke komplikacije, a što, s obzirom na eksponiranost očiju, može da predstavlja veliki estetski problem, težak za rekonstrukciju. Uz to, često se javljaju i funkcionalne smetnje.

  Lateralna kantoplastika

  To je hirurški postupak koji se koristi i za klasično hirurško podmlađivanje očiju, a obično se obavlja zajedno sa blefaroplastikom. Zahvat se obično obavlja uz korekciju donjih kapaka (neretko i gornjih u istom aktu). Dakle, u jednom aktu odstranjuje se višak kože kapaka i masnog tkiva, ako je potrebno, a uz ukošenu repoziciju i zatezanje lateralnog kantusa. Hirurška intervencija podrazumeva mali rez smešten u bori ispod konjuktive i trepavica, a koji dužinom prati rub donjeg kapka i završava se i sliva u prirodni nabor kože u produžetku lateralanog kantusa. Spoljni očni ugao koji je ukošen nagore fiksira se za stabilne koštano-mišićne strukture. Lateralnom kantoplastikom vrši se korekcija opuštene kože donjih očnih kapaka, uklanjanjem viška, kao i lifting koji menja pravac lateralnog kantusa, čime se postiže podmlađivanje, ali i ukošeni, mačkasti izgled očiju. Ova se hirurška intervencija preporučuje ženama u zrelim godinama, jer se njome rešavaju dva zadatka – podmlađivanje i zatezanje kapaka, kao i ukošeni, mačkasti izgled očiju.

  Hirurška intervencija traje oko jedan sat, a vreme opravka je desetak dana.

  Temporalni lifting

  Podizanje i zakošenje uglova oka i obrva, tzv. slepoočni (temporalni) lifting, podrazumeva podizanje i zatezanje kože i potkože slepoočne regije sve do lateralanog kantusa. Zatim se višak kože iseca i uklanja, a rana šije u dva sloja. Ovim se podižu kantus, obrve, deo kože čela u toj regiji. Pristupni rez na koži pravi se u kosmatom delu slepoočne regije. Intervencija traje oko sat vremena, a oporavak od sedam do deset dana. Manjkavost ove intervencije jeste što se zakošenost očiju (mačkasti izgled) gubi kod većine pacijenata za manje od dve godine, kako su pokazale kliničke studije.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE