Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve što ste hteli da znate o povećanju grudi implantatima, a niste imali koga da pitate

  Piše: dr Branko Trklja, estetski hirurg, Nano klinika BRANT

   Tekst koji je pred vama napisan je kao niz odgovora na pažljivo odabrana pitanja kao najčešće nedoumice pacijentkinja u vezi sa dometom, ograničenjima i potencijalnim problemima. Navedena su i neka od najnovijih saznanja sa poslednjih kongresa i iz američke stručne literature, jer su SAD na tom području vodeće po iskustvu, po broju operacija i po inovacijama

  Povećanje grudi implantatima je estetska operacija koja, iako je već nekoliko decenija uvedena u praksu klinika širom sveta, i dalje izaziva najviše kontroverzi od svih estetskih operacija i intervencija. Na ovim, našim prostorima, dobrom delu tih protivrečnih pogleda doprinose i razni mediji – prezentacijom na jedan nekritičan, pojednostavljen, često i prizeman način. Takav medijski diskurs često nameće kao poželjan, erotski izazovan, napumpan, neprirodan izgled umesto skladan kako sa ostalim telesnim proporcijama tako i prikladan godinama – dakle, unapređen a prirodan izgled posle operacije grudi. Neobično je važno ovde naglasiti da se operacijom povećanja grudi implantatima mogu postići željena veličina i oblik grudi uz zadržavanje prirodnog izgleda. Ukoliko postoji upadljiva asimetrija između dojki, ona se može u istom operativnom zahvatu ispraviti. Povećanje grudi implantatima je jedna od najčešćih estetskih operacija kako kod nas tako i u svetu, pokazuju sve relevantne studije.

  Koje benefite ženama donosi uvećanje grudi implantatima?

  Benefiti su, pre svega, psihički.

  Ženama sa malim dojkama ili sa dojkama neskladnog izgleda – grudni implantati suštinski menjaju sliku koju one imaju o sebi, osećaju se potpunije, ženstvenije, podignutog samopouzdanja i sa drugačijom slikom o sopstvenom telu. Žene koje su izgubile dojku zbog kancera pomoću ovih implantata pobeđuju osećaj invaliditeta i bolesti. Mlade mame sa opuštenim, palim grudima, koje su u velikoj meri izgubile volumen – ponovo mogu imati grudi slične onima koje su imale pre porođaja. Postoji i fizički benefit, koji se ogleda u većem zadovoljstvu u intimnom životu žene, budući da zbog povećanog samopouzdanja postaju opuštenije i otvorenije u intimnim trenucima, što je za svako ženu važno. Ako savremena medicina pruža i ovakvu konkretnu, materijalizovanu mogućnost prevazilaženja određene frustracije, ne vidimo u tome etičku dilemu, jer nije svakome data konfučijanska mudrost ili asketska snaga (kao, uostalom, ni telesna lepota) u promišljanju na temu izdizanja iznad objektivnog i postojećeg problema.

  Da li je oblik grudi važniji od njihove veličine?

  Većinu pacijentkinja u Srbiji najpre zanima veličina budućih grudi, a nakon izvršene operacije, pažnja je najviše usmerena na oblik grudi. Stoga je važno da toga budemo svesni već pri planiranju operacije. Većina žena želi oblik prirodnih grudi; problem nastaje u tome što je poimanje izgleda prirodnih grudi – individualno.

  Koje vrste implantata su danas na raspolaganju i čime su punjeni grudni implantati?

  U suštini, razlikujemo dve vrste implantata, a obe su napravljene od silikonskog omotača. Kod fiksnih implantata je veličina već fabrički određena, napunjeni su silikonskim gelom ili fiziološkim rastvorom. A druga vrsta implantata je takva da ih možemo dodatno napuniti kada ih pri operaciji ugradimo. Obično ih punimo fiziološkim rastvorom, koji je za organizam prihvatljiv bez upalne reakcije u slučaju da dođe do pucanja implantata.

  Prednost implantata napunjenih silikonom jeste u tome što su sličniji tkivu dojke, te su zato prirodniji na dodir, pacijentkinja ih oseća kao deo svoga tela, a konzistencija im je sličnija konzistenciji prirodno jedrih, punih grudi.

  Prednost proteza punjenih fiziološkim rastvorom u tome je što on nije opasan za telo ako curi kroz omotač implantata. A njihova mana je u tome što je rastvor svojom konzistencijom manje sličan tkivu dojke, pa ga pacijentkinja više oseća, a primetniji je na dodir. Takođe, ovakvi implantati imaju veći procenat pucanja.

  Implantati imaju glatku ili hrapavu površinu. One sa hrapavom površinom telo lakše prihvata i manja je mogućnost prenaglašene opne ili kasnijeg pomeranja proteze. Poslednjih godina kod nas koristimo uglavnom implantate sa blago hrapavom površinom, koji su punjeni kohezivnim gelom – materijom koja zadržava svoj oblik i nije tečna. Takođe, pri eventualnoj perforaciji takvog umetka, sadržaj neće isteći napolje.

  Da li se grudni implantat ponaša kao strano telo?

  Svaki grudni implantat je strano telo, na koje organizam pacijentkinje reaguje stvaranjem opne. A ta opna kod nekih pacijentkinja (kod približno pet odsto njih) – deblja je, hipertrofisana i može na svoj način da oblikuje dojku, koja tako postaje tvrđa i okrugla. Inače, sama po sebi, opna nije opasna za zdravlje i može da se odstrani operativnom intervencijom ako pacijentkinji zasmeta. Nažalost, ne možemo da predvidimo kod koje pacijentkinje će se to desiti. U toku 10 godina posle hirurške operacije uvećanja grudi – kapsula se javlja u 15‒20 odsto slučajeva.

  Kakav je postoperativni ožiljak?

  Svako povećanje dojki grudnim implantatima podrazumeva i ožiljak. Od tehnike i pristupa zavisi veličina i vidljivost ožiljka. Danas je popularan rez kroz pregib ispod dojke ili polukružni rez na donjoj polovini areole. Ova dva reza su, zbog manje traume i manje manipulacije implantatima, povezana sa manje komplikacija. Ako se precizno postavi, izvede i ušije produženim šavom, ožiljak je jedva primetan već posle šest meseci, a unutar druge godine gotovo potpuno neupadljiv (ukoliko proces zarastanja nije kompromitovan u samom početku ili koža predisponirana jačoj ožiljnoj reakciji).

  Kakav je pristup uvećanja grudi implantatima kroz pupak?

  Ova metoda ugradnje grudnog implantata rizična je i neprecizna. Takođe, zahteva i posebnu opremu, zbog čega je i veoma skupa, te se zbog toga retko izvodi na većini klinika.

  Da li je potrebna još jedna operacija grudi tokom života?

  Pacijentkinja dobija doživotnu garanciju kod većine eminentnih proizvođača za slučaj pucanja. Potreba za još jednom operacijom može se javiti u slučaju opuštanja grudi zbog velikog gubitka težine ili opuštanja kože i potkožnih tkiva grudi iz drugih razloga (porođaj), kada se javi potreba za korekcijom u pogledu zatezanja i redukcije kože grudi.

  Koja se operacija preporučuje za opuštene i „uvenule” grudi?

  Nije mali broj žena koje se javljaju sa opuštenim i „uvenulim” grudima (naročito one koje su rađale jednom ili više puta ili su imale drastične oscilacije u težini), gde je potrebno napraviti podizanje grudi, kao i njihovo povećanje – u isto vreme. Kakva kombinacija rezova i pristupa će biti potrebna, zavisi od stanja grudi i od želja pacijentkinje.

  1) Ako pacijentkinja ima dovoljno svog žlezdanog i masnog tkiva i želi da ih poveća za jedan broj, a nema preteranu opuštenost, podizanje je moguće postići i samo rezom oko areole, čime se dojka podiže, a postavljanjem implantata se povećava volumen.

  2) U slučaju operativnog rešavanja problema veće opuštenosti grudi koje treba i uvećati za 1‒2 broja – potrebno je uraditi podizanje i povećanje takvih grudi operacijom koja zahteva i uspravan ožiljak uz ožiljak oko areole. Ovakav ožiljak posle druge godine postaje manje vidljiv, ali ostaje prisutan ceo život.

  Činjenica koja se mora napomenuti jeste da su policentrične studije širom sveta pokazale da je kod pušača zarastanje rane mnogo duže, te zato pušačima ne preporučujemo ovakve operacije pre nego što prestanu sa pušenjem. U SAD se čak rutinski meri nivo nikotina u krvi s ciljem provere da li je vreme za operaciju.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE