Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Likeabosch

  #LikeABosch – Šta znači poslovati održivo?

  Sve je počelo još s osnivačem kompanije, Robertom Bošom. Očuvanje resursa igralo je važnu ulogu u njegovom razmišljanju i poslovnim odlukama – ne samo zato što je štedelo novac već i što je još tada postojala svest o tome da je takav stav etički i moralno ispravan. Na ovaj način Bosch je postavio temelje za pristup poslovanju koje je odgovorno prema zajednici i okolini, a koji se u kompaniji i dalje kontinuirano širi.

  U proleće 2020. godine, Bosch je postao prva industrijska kompanija koja posluje na globalnom nivou a koja je postigla karbonsku neutralnost na više od 400 lokacija širom sveta, uključujući i Srbiju. U praksi ovo znači da lokacije kompanije više nemaju ugljenični otisak, što se postiže kroz kontinuirano ulaganje u energetsku efikasnost, povećavanje udela obnovljivih izvora energije u lancu snabdevanja energijom, kupovinu zelene električne energije i nadoknađivanje neizbežne emisije ugljovodonika.

  Fabrika u Pećincima

  Fabrika u Pećincima

  Bosch u Srbiji posluje na dve lokacije, koje se snabdevaju isključivo iz karbonski neutralnih, obnovljivih izvora energije – u poslovnom parku Airport City, na Novom Beogradu, i u fabrici u Pećincima. U 2021. godini u fabrici je usvojeno 12 mera za uštedu električne energije, zahvaljujući kojima je sačuvano 680.000 kVh, što predstavlja 6,5 odsto godišnje planirane potrošnje. Postavljen je i sistem za korišćenje otpadne toplote koju proizvode kompresori, a prvi podaci pokazali su odlične rezultate. Procenjene uštede su oko 60 odsto utrošenog gasa za ambijentalno grejanje u odnosu na prethodnu godinu, a najnoviji projekti u ovoj oblasti fokusirani su na pronalaženje novih alternativnih izvora i inovativnih načina uštede energije.

  Cilj kompanije je da na globalnom nivou do 2030. godine smanji emisije ugljen-dioksida za 15 odsto u odnosu na nivo iz 2018. u celom lancu – od dobavljača do kupaca, odnosno da postigne smanjenje od 67 miliona tona emisija ugljen-dioksida

  Jovanka Jovanović, generalna direktorka Bosch grupe u Srbiji

  Jovanka Jovanović, generalna direktorka Bosch grupe u Srbiji

  „Odgovornost i održivost su među osnovnim vrednostima naše kompanije, a kroz posvećenost karbonskoj neutralnosti one žive na delu. Obe naše lokacije u Srbiji neutralnost postižu kroz korišćenje zelene električne energije, a u fabrici u Pećincima neprestano radimo na tome da proizvodnju učinimo još održivijom. Takođe, važno nam je da i kod zaposlenih negujemo svest o očuvanju životne sredine, pa smo tako i naše poslovne prostore obogatili inspirativnim ekološkim elementima i porukama”, kaže Jovanka Jovanović, generalna direktorka Bosch grupe u Srbiji.

  Kada je u pitanju proizvodnja u fabrici u Pećincima, kako bi išla u korak sa najnovijim ekološkim trendovima, divizija elektropokretača je implementirala sistem dizajniranja proizvoda usmeren ka zaštiti životne sredine. Posebna pažnja pridaje se materijalima, te se vodi računa o tome koje su supstance u okviru njega dozvoljene. Na dnevnom nivou proveravaju se sastojci komponenata proizvoda, kako u Srbiji tako i u drugim Boschovim fabrikama širom sveta.

  Cilj kompanije je da na globalnom nivou do 2030. godine smanji emisije ugljen-dioksida za 15 odsto u odnosu na nivo iz 2018. u celom lancu – od dobavljača do kupaca, odnosno da postigne smanjenje od 67 miliona tona emisija ugljen-dioksida. Na taj način je Bosch postao prvi dobavljač u automobilskoj industriji koji se posvetio cilju koji se može izmeriti.

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE