Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Liberté, égalité, santé: KOVID PASOŠI u Francuskoj su zakon!

  Bilo da sedite napolju ili unutra, u restoranu, bistrou ili u nekoj od šarmantnih poslastičarnica, u Parizu je nemoguće uživati bez kovid pasoša. Posle zvonkog „bonjour“ kako vas pozdrave, svuda vam traže „pass sanitaire“, potvrdu o vakcinaciji, negativan test ili preležanoj bolesti.

  Kada stignete na aerodrom Šarl De Gol, postoje dva reda, za vakcinisane i nevakcinsane. Nevakcinisani rade antigenski test i duže se zadržavaju na aerodromu, dok prođu sve procedure. Vakcinisani čak i dobiju lični internet od zaposlenih na aerodromu kako bi pokazali kod zelenog sertifikata iz mejla.

  A kada stignete u Pariz, pre nego što počnete sa njihovim vinima, sirevima i muzejima, svi će vam na ulazu tražiti kod kovid pasoša. Kartu za muzej Luvr ili Orsej je nemoguće kupiti bez potvrde o vakcinaciji. Svaki konobar pre nego što čuje vašu porudžbinu, pa čak i ako sedite napolju, prvo proverava na digitalnom čitaču da li ste vakcinisani.

  Kovid pasoši: Obaveza pa uživanje

  Turisti to znaju, a Francuzi tako žive od jula, kada je donet zakon da svaka osoba starija od 12 godina mora da pokaže sanitarni pasoš ako želi da ide u javni prostor, od restorana, pozorišta, bioskopa, spotskih sala. Poznati po svom hedonizmu, Francuzi se nisu premišljali.

  Prvom dozom vakcinisano je 76,4 odsto populacije. Svi zdravstveni radnici, kao i policija i vatrogasci, imali su obavezu da prime makar jednu dozu vakcine. Gotovo u svim starosnim kategorijama, procenat vakcinisanih je veći od 70 odsto. U starosnoj populaciji od 64-75 godina, vakcinisano je skoro 95 populacije.

  Slično je i kod dece. Vakcinisano je oko 70 odsto dece uzrasta od 12 do 17 godina. Đaci koji nisu vakcinisani mogu u školu, ali ne mogu da idu na sportske aktivnosti, na izlete, niti u pozorište, bioskope ili restorane.

  I deca i odrasli bez vakcine moraju da imaju antigenski test. U zavisnosti od laboratorije i testa, cena je od 30 do 50 evra. Ranije je PCR i svako drugo testrianje bilo bespaltno. Sa uvođenjem sanitarsnog pasoša, testiranje plaćaju sami građani, osim u retkim situacijama kada dobijaju uput od lekara. Mnogi su mišljenja da je nagli skok broja vakcinisanih posledica ove mere – ko se ne bude vakcinisao, plaćaće sebi testiranje.

  Maske se dosledno i pravilno nose svuda u metrou, u prodavnicama, a veliki broj ljudi nosi i na ulici.

  Kovid pasoši i sloboda

  Vakcina je čini se podigla i osećaj zdravlja, samopouzdanja, kao i moral i BDP čitavoj naciji, čemu se i nadala Vlada francuskog predsednika Emanula Makrona. Prema podacima Evropske komisije, nacionalni BDP, u 2021. godini skočio je za 6 odsto u odnosu na pad koji je imao tokom 2020. godine. Makronova opozicija, Mari le Pen tvrdi da uvođenje kovid pasoša nije u duhu francuske slobode.

  Ko se ovih dana zatekne u Parizu, videće prepune restorane, raspoložne Francuze i njihove goste, smeju se, piju vino i čini se ostavljaju koronu iza sebe. Sloboda je u vazduhu vakcinisanih. Santé! (Živeli)

  Izvor: BIZLife/Željka Mrđa

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE