JUTA: Grci spremni da PRODUŽE ROK za vaučere

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  JUTA: Grci spremni da PRODUŽE ROK za vaučere

  Većina grčkih hotelijera je voljna da turistima iz Srbije produži rok za korišćenje vaučera za zamenska putovanja i odmor u toj zemlji i na sezonu 2022. godine, a na vraćanje novca ih ne može naterati grčka država jer ugovori za zakup kapaciteta nisu sklapani sa njom, već sa vlasnicima turističkih objekata po tržišnim uslovima.

  To je za agenciju Beta potvrdio član UO Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Vladimir Vlaho.

  “Većina naših partnera u Grčkoj kojima je uplaćen novac za aranžmane, a oni ga potrošili i ne mogu i neće da ga vrate, pokazala je dobru volju da turistima iz Srbije produži rok za korišćenje zamenskih vaučera i u sledećoj sezoni i ako im njihova država ne produži uredbu o rokovima korišćenja zamenskih putovanja”, rekao je Vlaho.

  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da turističke agencije u Srbiji moraju da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere za plaćena putovanja, obzirom na to da Grčka neće produžavati važenje njihove uredbe o rokovima korišćenja vaučera, a koji se završavaju krajem ove godine.

  Ona je rekla i da Uredba o zamenskim putovanjima u Srbiji predviđa da se za neiskorišćena putovanja do 31. decembra ove godine novac počne vraćati od 15. januara 2022. godine, a da agencije koje nemaju novac mogu da računaju na kredite Fonda za razvoj “pod povoljnim uslovima”.

  Vlaho je rekao da mali broj hotelijera u Grčkoj neće pristati da vrati novac, a ni da produži rok za korišćenje aranžmana i taj gubitak će morati da snose same turističke agencije bez učešća putnika u tom trošku.

  Dodao je da sumnja da bi krediti kod Fonda za razvoj mogli biti efikasno rešenje jer se pre svega ne mogu obezbediti u kratkom roku do kraja ove godine, pošto ni prošlogodišnji zajmovi za likvidnost još nisu isplaćeni, a da ni većina agencija, verovatno nema uslova da ih ponovo dobije jer će se tražiti veća garancija kroz hipoteku na imovinu.

  Turističke agencije bi, prema rečima Vlaha, nekako podnele gubitak na aranžmanima za koje grčki partneri ne žele da varte novac, niti da produže rok za korišćenje, pod uslovom da se pandemija smiri i obezbede uslovi za putovanja i normalno poslovanje.

  “Potrebno je vreme da se saniraju gubici i agencije normalizuju poslovanje”, rekao je Vlaho.

  Prema rečima člana Upravnog odbor JUTA Milana Vasića, veliki broj grčkih partnera spreman je da produži rok za korišćenje aranžmana, a da pet do deset odsto njih neće dozvoliti da se vaučeri koriste i sledeće godine, ali da neće vratiti ni novac, pa će taj trošak morati da snosi turistička agencija.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE